.


Hemen herkesin ehliyeti var ve araba sayısı da oldukça fazla. Bir şekilde arabayla yola çıkanımız artıyor her geçen gün. Trafik kuralları herkesin bildiği gibi önce insan sağlığını korumaya yönelik olarak hazırlanır ve uygulanır. Buna rağmen, yollar duble olmasına rağmen trafik yoğunluğuna bağlı olarak trafik kazalarında önemli artışlar meydana geliyor.
Trafik kazalarının çoğunluğu insan hatalarından kaynaklanıyor. İnsanımız yolda giderken neden hata yapıyor anlamak mümkün olmasa da, kökeninde kurallara uymamanın yattığını söylemek mümkün. Hatalı sollama ve aşırı hızla başlayan hatalar zinciri dikkatsizliğe kadar gidiyor. Araç üretiminde de insanın can güvenliğini artıran özellikler sürekli artırılıyor buna bağlı olarak. Hava yastıkları artırılırken, araçlara aynı zamanda çarpma ve devrilmeye karşı yeni güvenlik özellikleri de yükleniyor. En son gelişmelerden bir tanesi de sollama yasağı olan yerlerde aracı direksiyonu sola çevrilemiyor.
Gece yolda ilerliyorsunuz. Karşıdan gelen araçların kısa farları yanması lazım. Siz de farları kısaya çeviriyorsunuz. Sorun yok. Ancak karşıdan gelen aracın lambaları gözünüzü alıyor. Yaklaşınca görüyorsunuz ki sis lambaları da yanıyor. Sis lambaları yolu daha iyi görmek için yakılmaz. Bunu herkes biliyor. Görme mesafesinin düştüğü havalarda yakılır. Sis lambası mevcut araçların yarıya yakını sis lambaları yanık olarak trafikte seyrediyor. Açık bir trafik ihlali. Cezası da var.
Bunu bilmeyen yoktur. Önünüzde araç varsa kısa farları yakmak gerekir. Uzun farlar sadece yol boş olduğunda yakılır. Ardınızdan gelen araç uzun farlarla geliyorsa, aynadan gözünüze yansıyan ışık önünüzü görmenizi zorlaştırır. En azından görüş mesafesini kısaltır.
Trafiğin yoğun olduğu yollarda hizmet üreten kamyonlarımız maalesef trafiği kilitliyor adeta. Onlarca araçtan oluşan bir konvoy oluşuyor. Bazı efendi kamyon şoförleri trafiği kilitlediğinin farkına vardığında aracını sağa çekip trafiği rahatlatıyor. Sonra tekrar yoluna devam ediyor. Mecbur değil ama trafiği rahatlatması güzel bir davranış.
En çok ihmal edilen kurallardan bir tanesi de araç takip mesafesi. Hemen herkes bildiği halde nerdeyse tampon tampona gidenleri görüyoruz. Kaç km hızla gidiyorsa, durması gereken mesafeyi bilmeyen yoktur. Önündeki aracı geçip geçmemekte kararsız davranışlar da trafiği kilitlemekte, özellikle yakın mesafeli takiplerde geçilmesi gereken araç, uzun araçları da geçmektedir. Hal böyle olunca kaza geliyorum demektedir.
Son zamanlarda yeni bir moda daha peyda oldu. Özellikle duble yol ve otobanlarda krallar türedi. Yolun sahibiymiş gibi kaçın kenara işareti yapıyor. Sizin araç sollamış olmanız önemli değil. Adamın öncelik hakkı var. Çakıyor farları. Hele gece ise gözünüzü kör eden zenon farlar.
Kural ihlallerini çeşitlendirmek ve çoğaltmak elbette mümkün. Uyarı levhalarını hiçe sayanlar da var. Sıklıkla uygulanmayan, daha çok insan egosunun ortaya çıktığı kural ihlallerini kazaların temelini oluşturuyor ne yazık ki.