Memlekette israf o kadar fazla ki, İsrafı Önleme Vakfımız bile var.

Memlekette israf o kadar fazla ki, İsrafı Önleme Vakfımız bile var. Türkiye İsrafı Önleme Vakfının hazırladığı bir rapora göre memlekette yılda 100 milyar dolar israf ediliyor. Önemli bir kısmı da zaten döviz kaybına neden oluyor. Türkiye, bir yılda milli gelirin yüzde 15'ine denk gelen yaklaşık 555 milyar lira kaynağını israf ediyor.
Rapora göre konutlarda her 100 TL elektrik faturasının 35 TL'si israf deliyor. Eğer enerji tasarrufuna riayet edilirse ortalama % 25 oranında enerjiden tasarruf etme imkânı bulunuyor.
Türkiye'de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı % 25 olarak veriliyor. Bu, % 35 konutlarda enerji tasarruf sağlandığında Türkiye genelinde ayda yaklaşık 4 milyar kwh'lık bir tasarruf anlamına geliyor. Enerji ithal eden bir ülkede çok hızlı bir şekilde tasarrufu özendirici tedbirlerin alınması gerekiyor.
Gıdada israf çok yükseklerde. Toplam israfın neredeyse dörtte birini oluşturuyor. İsraf edilen miktar 26 milyon ton civarında ve bunun değeri tam 125 milyar liraya karşılık geliyor.
Türkiye'de bir yılda üretilen yaklaşık 50 milyon ton meyve ve sebzenin % 25-40'ı israf ediliyor. Sadece iyi depolama koşulları olmadığı için ve nakil ve pazarlama kanallarında israf edilen meyve sebzenin parasal değeri 25 milyar lirayı geçiyor.
Öteden beri ekmeğin israfına dikkat çeken çalışmalar ne yazık ki bir işe yaramıyor. Ekmek israfı günde 5 milyon ekmek civarından son yıllarda 6 milyon adede çıkmış. Her gün memlekette 85 milyon ekmek üretiliyor ve bunun 6 milyonu ne yazık ki çöpe gidiyor. Diğer bir deyişle günde bin ton un, bunun karşılığı olarak da 1650 ton buğday çöpe atılıyor.
Damlayan bir musluk, yılda 3 ton su harcamaktadır. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin TL civarındadır. Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10'unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL'dir.
Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusun yüzde 20'sinin yaptığı hesaplandığında ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar TL’ye çıkmaktadır. Su kullanımı ve yönetimi hususunda da ciddi eğitim verilmesi gerekiyor. Artık hemen bütün evlerde akan su, enerji kullanıyor.
Açık bırakılan televizyonlar, damlatan musluklar, küflenen ekmekler, gereksizse söndürülmeyen elektrikler, çürütülen meyve sebzeler, memlekette daha fazla buğday, daha fazla enerji, daha fazla elektronik cihaz ithal edilmesine ve çok ciddi döviz kaybına neden oluyor. Bunlara kağıt, plastik ve benzeri malzemeler de eklenecek olursa geri kazanım dışında çöpe giden değer 100 milyar doları da geçiyor.
Anılan vakıf, çay içerken dışarıda bekleyen Devleti Ali’nin çalışan makam arabalarındaki, kiralık araba, bina ve mefruşata tekraren yapılan harcamalardaki israfı hesaplamamışlar.