.

 
Milletimize alışveriş olsun yeter ki. Para harcamayı, tüketmeyi seviyor. Hatta iyi geliyor diyenler bile oluyor. Neticede her yerde AVM’ler mantar gibi çoğalıyor. Türkiye alışveriş merkezleri alanında da rekor üstüne rekor kırıyor. Günde sadece 1 dakika kitap okuyan, telefonla ayda 400 dakika konuşan milletimize alışveriş etsin diye alışveriş merkezleri de ayağına getiriliyor. 
Avrupa'daki alışveriş merkezi pazarı 2018'de 2.6 milyon metrekarelik yeni arzla 168.1 milyon metrekareye ulaşırken, geçen yıl 525 bin metrekare yeni avm alanıyla Türkiye şampiyon oldu.
Cushman & Wakefield tarafından hazırlanan rapora göre geçen yıl AVM arzı 2017'ye göre % 28 azalma gösterdi. Bu azalış 24 yılın en düşük değeri olarak görülüyor.
AVM arzı Batı Avrupa'da yavaşlarken, yıllık tamamlanan AVM oranı yaklaşık olarak % 23 gerilemiş görünüyor. Fransa, geçmiş yıllara göre AVM açılışında % 28'lik gerileme göstermekle birlikte, AVM sayısı yönünden önde bulunuyor.
Tüm Avrupa genelinde AVM açılışında azalma görülürken, Türkiye, 2017'de bir milyon metrekare, 2018'de yarım milyon metrekare olmak üzere inşaat tamamlama konusunda, ekonomik krize bağlı olarak keskin düşüş yaşıyor. Bununla birlikte, AVM inşaatında Türkiye, Rusya ve Polonya ile birlikte en aktif ülkeler arasında yer alıyor. Üç ülke yeni AVM arzının yarısını oluşturuyor. En yüksek arz konusunda başı 525 bin metrekareyle Türkiye çekerken, ülkemizi 436 bin metrekareyle Rusya, 298 bin metrekareyle Polonya, 237 bin metrekareyle Fransa, 164 bin metrekareyle Finlandiya, 147 bin metrekareyle İngiltere, 141 bin metrekareyle Almanya, 104 bin metrekareyle İspanya, 99 bin metrekareyle Hollanda, 95 bin metrekareyle İtalya takip ediyor.
Orta ve Doğu Avrupa'daki toplam alışveriş merkezi alanı 1 Ocak 2019 itibarıyla 58,4 milyon metrekareye ulaşmış görünüyor.
Raporda yer alan bilgilere göre, 2019-2020 döneminde açılacak yeni AVM'lerde de liderliği Türkiye çekiyor. Yeni alışveriş merkezi arzında Türkiye'de söz konusu dönemde bir milyon 603 bin metrekare büyüklüğünde yeni AVM arzının gerçekleşmesi bekleniyor.
Kayseri’de 2019-2020 döneminde Avrupa’nın en büyük AVM’si açılacak. Kayseri'de 2020'de açılması planlanan KUMSmall Factory'nin 180 bin metrekarelik alana sahip olması öngörülüyor.
İnşaat halindeki AVM büyüklüğü açısından Orta ve Doğu Avrupa'da ilk 5'te İstanbul, Moskova, Ankara, Varşova ve Bratislava yer alıyor.
Memlekette alışveriş merkezleri mantar gibi çoğalırken, üretim sürekli azalıyor. AVM’lerde yer alan mağazaların çoğunluğunu yabancı firmalar oluşturuyor. Milletimiz alışveriş yaptıkça paralar yurtdışına çıkıyor. Bazı ekonomistler, AVM’leri memleketin içine salınmış sifonlar olarak tanımlıyor. Haksız da sayılmazlar.
AVM inşasında ve arzında şampiyonluğu elinde tutan Türkiye, yerli ve milli sloganlarıyla, Avrupa’nın en büyük AVM’sini yapıyor. Millete ve memlekete hayırlı olsun.