.

 
Damat bakan senenin yarısı oldu ama iki buçuk milyon istihdamla ilgili henüz birşeyler söylemedi. Tersine işsizlik rakamlar her geçen gün büyüyor. Garip kelimeler ve cümleler kurarak ekonominin iyi olduğuna ikna etmeye çalışıyor milleti.
Eğer ekonomi iyi ise işsizlik azalır. Milletin kredi kartlarına ve bankalara olan borçları azalır. Tersi oluyor ne yazık ki. O zaman bu ekonominin neresi iyi acaba?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mart ayına ait işsizlik rakamlarını açıkladı. TÜİK’in de damat bakan gibi birşeyleri iyi göstermeye çalıştığını, rakamlarla oynadığını unutmamak lazım.
TÜİK’in raporuna göre, Mart döneminde işsizlik oranı yüzde 14,1’e çıktı ve 15 ile daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 4 milyon 544 bin kişi oldu.
TÜİK’in açıkladığı verilerin ardından Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi (DİSK-AR), kendi yayımladığı geniş tanımlı işsizlik rakamlarını ilan ettii. DİSK-AR’ın belirlediği kriterlere göre yapılan değerlendirmede işsiz sayısı ise 7 milyon 356 bini buldu.
TÜİK’in yayınladığı dar tanımlı işsizlik raporunda iş bulma ümidini kaybedenler, mevsimlik çalışanlar ve iş aramayan ancak çalışmaya hazır olan işsizlere yer verilmiyor. Oysa işçi bulma kurumuna müracaat etmeyen, kendi çabalarıyla kapı kapı dolaşan milyonlarca işsizimiz var.
DİSK’in raporunda geniş¸ tanımlı işsizlik oranı Mart 2018’de % 21 iken, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1,3 milyon artış göstermiş. İşsizlikte en büyük tırmanış gençlerde ve genç kadın işsizliğinde görünüyor. Genç işsiz oranı, bir yıl içinde 7,5 puan artarak yüzde 17,7’den yüzde 25,2’ye yükselmiş durumda. Genç kadın işsizliği ise aynı süreçte 5,4 puan artmış görünüyor.
Raporda, ekonomik kriz ve sanayi üretimi ile büyümedeki büyük daralmaya paralel olarak istihdamda da daralmanın devam ettiği ifade edilmektedir. Mart 2018’de 28 milyon 499 bin olan toplam istihdam 704 bin kişi azalarak Mart 2019’da 27 milyon 795 bine gerilemiştir. Krizin başladığı Ağustos 2018 ile Mart 2019 arasında istihdamdaki kayıp ise bir buçuk milyonun üzerine çıkmıştır. Damat bakanın hedefinin tersine bir durum gerçekleşmiştir.
DİSK’in raporunda, tarımda ücretsiz çalışan aile bireylerinin TÜİK’in raporlarına konmadığına dikkat çekilmektedir. Bu nedenle tarım dışı işsizlik oranının, işsizliğin gerçek seyrinin izlenmesi açısından önemli olduğu bilgilerine yer verilmektedir. Buna göre, Mart 2018’de yüzde 11,9 olarak gerçekleşen tarım dışı işsizlik oranı, 4,2 puan artarak Mart 2019’da yüzde 16,1’e yükselmiştir.
En yüksek işsizlik türü ise tarım dışı genç kadın işsizliğinde gözlenmiştir. Mart 2018’de yüzde 26,2 olan tarım dışı genç kadın işsizliği geçtiğimiz yılda artarak yüzde 31,7 olarak gerçekleşti. Öte yandan, ne eğitimde ne istihdamda yer alanların oranı ise geçen yılın aynı dönemine göre 1,9 puan artarak yüzde 23,7 olarak gerçekleşmiştir. Ne eğitim ne istihdamda yer alan kadınların oranı erkeklerin 2,5 katına ulaşmıştır.
Süslü cümleler kurmakla istihdam yaratılmaz. Milleti yalanlara alıştırmanın bir anlamı yok. Üretimi desteklemeyen, ithalatı destekleyen politikalarla ancak işsiz ordusu oluşturulur değil mi?