Siyaset kızışınca iktidar cephesi yalanları çoğaltıveriyor. Öyle olunca da millet kolay inanıyor.

Şimdiye kadar inşallah ile bitirdikleri cümlelerin içinde bulunan bütün iddialar, hedefler, projeler yalan çıktı. Daha beş gün önce enflasyon düşecek naraları attılar, iki gün sonra faiz zirve yaptı.

Malum milletimiz yalan söylemeyi ve yalana inanmayı seviyor. Yalancının mumu yatsıya kadar yanar ama yalandan kim ölmüş diye de deyimler var.

Yalan veya yalan söylemek, doğru olmayan söz, hakikat ve gerçeğin aksi, haksız söz ve bir kimseden söylemediği halde söz nakletmek manalarına geliyor.

Yalanlar geçmişe ait olduğu gibi geleceğe dair de olabiliyor. Bir konuda kasıtlı veya kasıtsız olarak gerçeğe aykırı haber veya bilgi vermek anlamlarında da kullanılıyor. İnsanın en büyük ve en kötü sıfatlarından biri yalan söylemektir.

Yalan, herhangi bir kişi, topluluk veya kuruma, yanıltmak amacı güdülerek yapılan rol veya doğru olmayan herhangi bir ifadedir. Daha yalın bir anlamda, yalan yanlış olduğu (doğru olmadığı) bilinmesine rağmen, üçüncü şahısların doğru olarak algılamasını amaçlayan bir hareket veya ifadedir. Yalanın toplumda her zaman yakalanmamasının nedeni karşılıklı güven olarak ifade edilebilir.

Yasal olarak yalanın tarifi ve getirileri de etikteki gibi farklıdır ve durumlara, yasalara ve yasal sistemlere göre büyük farklılık gösterir. Dinler tarihinde de yalanın çok önemli bir yeri vardır. Bütün dinler yalanı yasaklar. Adli makamlar ve güç sahipleri yalanı sistemli şekilde yakalamak üzere çeşitli mekanizmalar geliştirmiştir. Bunlara örnek olarak kayıt sistemleri ve yalan makineleri sayılabilir.

Bazı kişiler karşısındakinin yalan söyleyip söylemediğine değil anladığına inanırlar. Ancak istatistiklere göre ortalama bir insanın karşısındakinin yalanını %50 yakalama şansı vardır. Yalan sadece insanlara özgü olmayıp hayvanlar dünyasında da yaşamda kalmak için kendini olduğundan farklı göstermek, başka birine veya ortama benzeme örnekleri yaygındır. Yalan söyleyen yakalanmadığı sürece yalanı uzun süre sürdürebilir. Ancak bu kendisi için bir ekstra bir yük teşkil eder.

Bir araştırma firmasının az sayıda da olsa sokakta yaptığı ankette en fazla söylenen yalanlar da ortaya çıkıverdi. Bilişim sektörü yalanların seyrini de değiştirmiş görünüyor.

Araştırmaya göre en fazla söylenen yalan, ben yalan söylemem imiş. İnsanlar yalanla o kadar iç içe geçmiş olmalı ki, yalan söylemem yalanına başvurarak karşısındakini inandırmaya çalışıyor.

Elbette telefonum kapalıydı, çekmiyordu, sessizdeydi gibi yalanlar son zamanlarda en çok söylenenler arasında yer alıyor. Telefonu değiştirmiştim de numaralar kayboldu yalanı da çok söyleniyor.

Kilo vermişsin, elbisen çok yakışmış, gençleşiyorsun gibi yalanlar eskiden daha fazla söylenen yalanlardan.

Yalanlar insanları aldatıyor temelde. İyisi güzeli olmaz. En iyisi uzak durmak.