Malum son günlerde ateşli hastalıklar artmaya başladı. Ihlamur fiyatları da uçtu gitti. Aynı işi gören başka çaylara ihtiyaç var artık.

Nem oranı da yüksek olunca hastalık etmenleri daha fazla yayılmaya başladı. Hastanelerimiz bugünlerde öksürük başta olmak üzere solunum yolları enfeksiyonlarına dayalı hastalarla dolup taşıyor.

Kekik, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü hemen bütün bölgelerde yaygın olarak yetişen bir bitki olup, şifalı bitkiler içerisinde önde gelenlerden olarak sayılıyor. Maki bitki örtüsü içerisinde özellikle su tutmayan kıraç alanlarda daha fazla ortaya çıkan kekik, daha çok et terbiyelemede kullanılmakla birlikte, çayı da son derece şifalı özelliklere sahip bulunmaktadır. Keskin kokusu nedeniyle içmekte zorlananlar olsa da, faydalarını görünce insanın içesi geliyor. Elbette doğal olanı mutlaka daha yararlı olsa gerek.

Kekiğin en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi boğaz ağrılarının giderilmesi ve öksürüğü kesilmesi. Bir bardak kekik çayı, öksürüğü kestiği gibi, geçtiği yerleri yumuşatmakta ve boğaz ağrılarını gidermektedir. Genellikle yemeklerden sonra içilmesi önerilmektedir. Bazı hastanelerde öksürük şikayetiyle gelenlere kekik çayı ikram edilmektedir.

Enfeksiyon kaynaklı hastalıklarda, kahvaltıdan veya akşam yemeğinden sonra içilen bir bardak kekik çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Kahvaltılarda normal çay yerine de kekik çayı içilmesi durumunda, gün boyu rahatlık vermektedir. Özellikle gribal enfeksiyonların önünü kesmekte ve günün rahat geçmesini sağlamaktadır.

Kekik çayının en önemli yararlarından bir tanesi de hazmı desteklediği için mideyi rahatlatmasıdır. Özellikle reflü ve gastrit gibi rahatsızlıklarda, yemeklerden sonra alınan bir bardak kekik çayı, anılan rahatsızlıkları baskı altında tutmaktadır. Hatta iyileştirdiği dahi söylenmektedir.

Depresyonu öteden beri önlediği bilinen kekiğin, yapılan araştırmalarda ruh sağlığına da iyi geldiği tespit edilmiştir. Kekik çayı içildikten sonra vücuttaki deratonin ve dopamin hormonlarını harekete geçirmekte ve ruh sağlığı ile ilgili sorunlar azalmaktadır. Özellikle karamsarlığı ortadan kaldırmakta, hatta insanı neşeli yapmaktadır.

Antioksidan içeriğiyle dikkati çeken kekik, kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatmaktadır. Tedavi gören insanların kanser ve tümörlerle savaşında yardımcı olmaktadır. Özellikle kekik çayının, kolon kanserine karşı koruma sağladığı bilinmektedir.

Antimikrobiyal özellikleri yüksek olan kekik çayına bal ilavesi, sindirim sisteminde, özellikle bağırsaklardaki parazitleri de temizlemektedir.

Karanfil gibi diş ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Kekik çayı ağızda bekletildiğinde ve gargara yapıldığında, diş ağrılarına iyi geldiği, geçici de olsa ağrıyı azalttığı bilinmektedir.

Sigara içenlerin en önemli sorunlarından biri olan balgamın temizlenmesinde, kekik çayına limon eklenerek içilmesi faydalı olmaktadır.

Benzer şekilde çok sayıda faydaları bulunan kekik çayı, soğuk kış günlerinde, vücudun hastalık etmenlerine karşı korunmasında son derece etkili görünmektedir. Adaçayı, ıhlamur gibi diğer uçucu yağ içeren bitkilerde olduğu gibi, kekik çayının kadınlık hormonlarını da desteklediği bilinmektedir. Bu nedenle erkeklerin fazla tüketmemesi önerilmektedir.