Esrar ve benzeri uyuşturucu madde kullanımı ne yazık ki her geçen gün artıyor. İnsan sağlığını olumsuz etkilediği hemen bütün dünya tarafından biliniyor.

Ancak bu konularda detaylı çalışmalar istatistik biliminin gelişmesiyle birlikte farklı boyutlarıyla yapılabiliyor.

ABD'de 430.000 yetişkin üzerinde yapılan bir analizde, çoğunlukla sigarayla, yemekle veya farklı şekillerde esrar kullanımının, daha yüksek kalp krizi ve felç riskiyle önemli ölçüde ilişkili olduğu ortaya konmuş.

Esrar kullanımı yasa dışı olmasına rağmen, bazı eyaletlerde kullanımının kolaylaştırılması yasaların keskinliğinin veya caydırıcılığının azaltılması çağdaş dünyada da esrar kullanımını artırmaya devam ediyor. ABD’de yapılan bir anket çalışması 2019'da 12 yaş ve üzeri 48,2 milyon kişinin en az bir kez esrar kullandığını ortaya koyuyor.

Bu çalışmada araştırmacılar, esrar kullanımı ile kalp hastalığı, kalp krizi ve felç gibi olumsuz kardiyovasküler sonuçlar arasındaki ilişkiyi belirlemek için 2016'dan 2020'ye kadar 430.000 yetişkinden toplanan anket verilerini incelemişler ve ilginç sonuçlar ortaya koymuşlar.

Çalışmada, herhangi bir şekilde esrar kullanımı bağımsız olarak daha yüksek sayıda olumsuz kardiyovasküler sonuçla (koroner kalp hastalığı, miyokard enfarktüsü ve felç) ilişkili çıkıyor. Tütün ve elektronik sigara kullanımı, alkol tüketimi, vücut kitle indeksi, Tip 2 diyabet ve fiziksel aktivite dahil olmak üzere diğer kardiyovasküler risk faktörleri ortadan kaldırılarak gidilen analizler esrarın ne kadar riskli bir madde olduğunu gösteriyor.

Hem günlük hem de günlük olmayan esrar kullananlarda, kullanmayanlara kıyasla kalp krizi riski artıyor. Her gün esrar kullananların kalp krizi geçirme ihtimali, kullanmayanlara göre %25 yükseliyor.

Her gün esrar kullananlarda felç geçirme ihtimali, kullanmayanlara göre %42 daha yüksek görünüyor.

Erken kardiyovasküler hastalık riski taşıyan genç yetişkinler arasında (55 yaşından genç erkekler ve 65 yaşından genç kadınlar olarak tanımlanır) esrar kullanımı, koroner kalp hastalığı, kalp krizi ve felç olasılığının %36 artırıyor. Bu risk hiç sigara içmeyenlerde de aynı düzeylerde görünüyor.

Esrar dumanı, psikoaktif ilaç olan THC ve nikotin dışında, tütün dumanından pek farklı değil. Etkiler benzer gibi görünse de esrar kalp sorunlarını daha fazla artırıyor.

Günlük esrar kullanımı kalp krizi, felç ve koroner kalp hastalığı ve felç riskini bariz bir şekilde artırıyor. Üstelik kullanım yaşı sigaradan da aşağıya doğru hızla ilerliyor. Uzmanlar esrar kullanımı ile ilgili yasaların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu yasaklı maddeden birileri para kazanırken birileri hayatından oluyor.