İktidar sahipleri ithalat lobisiyle ortak olmuşlar sanki. Şeytanın aklına gelmeyecek işler yapıyorlar. Lobi nerede beleş ucuz bir şeyler bulsa hemen ithalat izni çıkıyor.

Eğer fazla para kazanmak isterlerse gümrük vergilerini de kaldırıveriyorlar.

Anadolu’nun kadim ürünlerinde mercimek ve nohut üretimini bitirmek üzere olan iktidar sahipleri üzümü de bitirmek için kolları sıvamış görünüyor.

Alkollü içkilere vergi üzerine vergi bindiren, 22.00’den sonra da satışını yasaklayan, gece kulüplerini kapatmak için elinden geleni yapan iktidar sahipleri, içki ithaline 273 oyla onay verdi. Azerbaycan’dan sıfır gümrük ile yılda 1,5 milyon litre şarap ve fermente edilmiş alkollü içki ithal edilecek. Bu konudaki anlaşma TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Anlaşmaya 273 kabul oyu verildi. Azeri şarap ve içkilerine yüzde 100 vergi muafiyeti tanınacak.

İki ülke arasında bu konuda "Tercihli Ticaret Anlaşması" imzalandı. 10 yıl süreyle geçerli olacak anlaşmaya göre, Türkiye Azerbaycan’dan sıfır gümrük vergisi ile şarap, dut, ayva, demir çelik ürünleri ve ambalaj malzemeleri alacak. Türkiye ise bu ülkeye bakır tel, çamaşır makinesi, monitör, video kaydedici cihaz, motorlu taşıt aksamı ve alüminyum gönderecek. Azerbaycan da bu ürünlerden gümrük vergisi almayacak.

Alkollü içkilerde vergi üstüne vergi bindiren ve üretene kazancından çok vergi ödeten iktidar sahipleri, milleti kaçak içki üretimine yöneltti. Alkollü içkilere yobaz bir tutumla yaklaşan iktidar, Konya’ya alkollü içki tüketimi rekoru kırdırdı. Millete evinde alkollü içki ürettirdi. Diğer yandan sahtekarların ekmeğine yağ sürdü. Neticede sahte içkiden onlarca insanımız hayatından oldu.

Azerbaycan’dan ucuz şarap ve alkollü içki gelirken mercimek ithalatında da ithalat lobisine kıyak çekilmeye devam ediliyor. İthalat rejimi kararı çerçevesinde yeşil mercimek ithalatına çeşitli ülkeler bazında değişen oranlarda uygulanan gümrük vergisi 30 Haziran'a kadar sıfırlandı.

Resmi Gazetede yayımlanan 'İthalat rejimi kararından değişiklik yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı' uyarınca, söz konusu ürünün yer aldığı ek listenin 7. fasılında yer alan dip notta düzenleme yapıldı.

Eklenen dip nota göre yeşil mercimek ithalatında sıfır olarak uygulanan gümrük vergisi 30 Haziran'a sıfırlandı. Gümrüksüz ithalata devam kararı verilmiş oldu.

Yeşil mercimek için gümrük vergisi genellikle pek çok ülke için yüzde 19,3 seviyesinde uygulanıyordu. Uygulama, kabuksuz, kuru fakat tohumluk olanlar hariç yeşil mercimekleri kapsıyor.

İthal edilmedik tarım ürünü kalmayacak bu gidişle. Yerli üreticiyi zora sıkacak uygulamalar son derece yanlış. Muhakemesi bile olmaz. Destekler zaten yerinde sayıyor. Avrupalı çiftçiler iktidarları zorlamaya başladı. Türk çiftçisi sessiz diye alnına kurşun sıkmak, olsa olsa memlekete ihanetle özdeştir. Her ithalat paranın değerini düşürür. Hele ürettiğin malı ithal edersen iki kere değersizleştirir.