Emniyet Genel Müdürlüğü geçtiğimiz 11 ayda yaşanan trafik kazaları istatistiklerini paylaştı.

Eski şoförler bu yollarda kaza yapmak imkânsız diyor. Bir kamyonun zor döndüğü virajları örnek veriyorlar haklı olarak.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 11 aylık istatistiklerine göre Türkiye genelinde 507 bin trafik kazasında 2 bin 774 kişi hayatını kaybetti, 327 bin kişi ise yaralandı. Allah korusun bu istatistiklere göre her gün sekiz canımızı trafik kazalarında kaybediyoruz.

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı, Ocak-Kasım dönemine ait kaza istatistiklerine göre trafik canavarı önceki aya göre frene basmış ama yine de Kasım ayında 46 bin 733 kaza meydana gelmiş, 250 can olay yerinde hayatını kaybetmiş, 27 bin 492 kişi de yaralanmış.

İçişleri Bakanlığı'nın ülke genelinde hem jandarma hem de polis sorumluluk bölgesinde denetimlerinin artırması kaza bilançosuna da yansımış ama nafile.

Kaza nedenleri incelendiğinde insanımızın ne kadar sorumsuz davrandığı ayan beyan ortaya çıkıyor. 11 aylık dönemdeki 230 bin 951 kazada sürücü kusurları dikkati çekiyor. 23 bin 263 kazaya yayalar, 2 bin 976 kazaya araç kusurları, 846 kazaya yol ve bin 656 kazaya ise yolcular neden oluyor.

İstatistiklere göre kırmızı ışıkta durmadan geçen 6 bin 424 sürücü ölümlü ve yaralamalı kazaya karışmış. Bin 601 sürücü de alkollü iken trafiğe çıkmış ve kaza yapmış. Aşırı hız yapan 2 bin 40 sürücü ile yasak olan yere aracını park eden bin 150 sürücü de kazaya karışmış.

Kazalardaki can ve mal kaybını en aza düşürmeyi hedefleyen güvenlik güçleri, bu dönem içinde kural ihlali yapan sürücü ve yayalara ceza yağdırdı. Resmi rakamlara göre; 11 aylık dönemde ülke genelinde 18 milyon 485 bin 866 sürücü ve yayaya para cezası kesilmiş. Hani bütçe açığını kapatmak için deyip dalga geçilen uygulamalar insanımızı disipline etmiyor. Kazaları ve can kayıplarını görünce insan keşke daha fazla ceza kesseler de bu kadar canımızı yitirmesek diye düşünmeden edemiyor. Cezalar yüksek ama caydırmıyor.

Esas facia ise Ocak-Kasım döneminde alkol alıp direksiyona geçen sürücü sayısı 177 bin 311. Bunların önemli bir kısmının ehliyetine el konulmuş ama yine trafiğe çıkmış. Hem de alkollü.

Trafik canavarı araç sayısı arttıkça büyümeye devam ediyor. Yarım milyonu aşan kaza sayısı ve üç bine yaklaşan can kaybı, yollarda savaş mı var sorusunu akla getiriyor. Evet ne yazık ki yollarda atılan makas sayısı, kuralları ihlal eden araç ve sürücü sayısının hakkı hesabı yok.

Trafik kazalarını azaltmak için akıllı takip sistemlerini devreye koymaktan, kamera sistemlerini geliştirmekten ve kural ihlali yapanlara ceza yağdırmaktan başka çare yok.