Hemen bütün doktorların tansiyon sorunu olan hastalara ilk önerileri tuzu kesmeleri yönündedir.

Tuzun tansiyonu desteklediğine dair çok sayıda araştırma vardır. Tansiyon ilacıyla yüksek tansiyon sorunu kontrol altında tutulmaya çalışılır. Ancak küçüklükten gelen damak zevki tuz kullanımını azaltmada sorun yaratır. Bazı ülkelerde tuzu damak tadından uzaklaştırmak amacıyla çocuklar tuzsuz diyete alıştırılmaya çalışılır.

Yeni bir çalışmaya göre, neredeyse herkes, hatta halen tansiyonu düşüren ilaçlar kullanan kişiler bile sodyum alımını azaltarak kan basıncını düşürebilir. Halihazırda tansiyon ilacı kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın, tüm insanların %70-75'inin, diyetlerindeki sodyumu azaltmaları durumunda kan basınçlarında bir düşüş görme ihtimalinin yüksek olduğu ortaya çıktı. Günde bir çay kaşığı tuz kaybetmek, sistolik kan basıncında ilaçlarla elde edilen etkiye benzer bir düşüşe neden oluyor.

Birmingham, Alabama ve Chicago'dan 50'li ve 70'li yaşlarda olan orta yaşlı ve yaşlı bireyler, ya yüksek sodyumlu bir diyete (normal diyetlerine ek olarak günde 2.200 mg) ya da düşük sodyumlu bir diyete (toplamda 500 mg/gün) tabi tutularak 1 hafta boyunda takip edildi ve tansiyonla ilgili önemli sonuçlar elde edildi.

Araştırmada her çalışma ziyaretinden önce, araştırmaya katılanlara tansiyon aleti takılarak, tansiyonları 24 saat boyunca izlenmiş ve idrarları toplanarak tuz takibi yapılmış. 213 katılımcı arasında sistolik kan basıncı, düşük sodyumlu diyet tükettiklerinde, yüksek sodyumlu diyetle beslenenlere göre 7 ila 8 mm Hg, normal diyetle karşılaştırıldığında ise 6 mm Hg azalmış.

Genel olarak, katılımcıların %72'si düşük sodyumlu diyetle sistolik kan basıncında normal diyetlerine kıyasla bir düşüş yaşamış.

Diyetteki sodyumun azaltılmasının kan basıncını düşürme üzerindeki etkisi, normal kan basıncı, yüksek tansiyonu, tedavi edilmiş kan basıncı ve tedavi edilmemiş kan basıncı olanlar da dahil olmak üzere neredeyse tüm bireylerde tutarlı bir şekilde ortaya çıkıyor. Bu demektir ki etkiler kişiye göre değişmiyor.

Uzmanlar yürüyüş gibi fiziksel aktivitelerde bulunmanın bulunmamaktan daha faydalı olduğu gibi, tuzu azaltmanın tansiyonu düşürmede azaltmamaktan daha yararlı olacağını savunuyor.

Tuzu azaltmak, hipertansiyon için ilaç kullanan kişiler arasında bile kan basıncını kontrol etmeye yardımcı oluyor. Bu nedenle tansiyon ilacı kullanan hastalar tuzu azaltmak suretiyle yaşam konforlarını artırabiliyorlar.

Kan basıncının yalnızca bir hafta içinde bu kadar önemli ölçüde düşmesi ve iyi tolere edilmesi gerçeği araştırmanın en önemli sonucu olarak gösteriliyor. Yüksek tansiyon sorunu olan hastaların sodyum alımını azaltmaları, bu uygulamanın dünya genelinde yaygınlaşması halk sağlığının iyileştirilmesi açısından da önem taşıyor.