Sistem bozuldukça, doğada kendine yeten hayvanlar tarım alanlarına baskı yapmaya devam ediyor.

Sistemde bütün canlılar besin zinciriyle birbirine bağlıdır. Avcısı azalan canlılar hızla çoğalır. Tarla faresi de bunlardan birisi. On beş, yirmi sene önce olduğu gibi tarım alanlarında yine sorun yaratmaya başladı.

Tarla fareleri, türüne bağlı olarak 8-23 cm'ye kadar büyüyen küçük kemirgenlerdir. Ortalama ömürleri üç ay olup, bir aylık yaşa geldiğinde çiftleşmekte ve yirmi bir gün sonra doğurmaktadır.  Bu biyolojik çoğalma sistemi, bir sezonda bir çift fare 100 ergin fare nüfusuna ulaştırmaktadır.

Tarla faresi diğer fareler gibi küçük bitkilerle beslenir, ölü hayvanları yerler veya aç kaldıklarında hemen her türlü besini tüketebilirler.

Tarla faresinin tarım alanlarında varlığı ancak birkaç bitkiyi yok ettikten sonra tespit edilebilir. Epey sinsi bir zararlıdır.

Doğada tarla farelerinin başlıca avcıları sansarlar, baykuşlar, şahinler, kartallar, çakallar, vaşaklar, tilkiler, rakunlar, yılanlar, gelincikler, kediler ve vaşaklardır.

Tarla faresi türlerinin ortalama ömrü üç ila altı aydır ve nadiren 12 aydan uzun yaşarlar. İkinci seneyi pek gören yoktur. Tarla farelerinin %88 kadarının yaşamın ilk ayında öldüğü tahmin edilmektedir.

Tarla fareleri tek eşli ya da çok eşli olabilir, bu da eş seçimi ve ebeveyn bakımı konusunda farklı kalıplara yol açar. Tarla faresi çiftleşme sistemleri aynı zamanda operasyonel cinsiyet oranına da duyarlıdır ve erkek ve dişiler eşit sayıda mevcut olduğunda tek eşliliğe yönelme eğilimindedir. Bir cinsiyetin diğerinden daha fazla sayıda olması durumunda çok eşlilik olasılığı daha yüksektir.

Tarla faresi son zamanlarda tarım alanlarında ciddi zararlar yapmaya başladı. En büyük düşmanı yılanların ve diğer yırtıcı hayvanların azalması nedeniyle hızla çoğalıyor. Buğday tarlaları başta olmak üzere, domates, kavun, karpuz gibi sebze ekili-dikili alanlarda da ciddi zararlar yapıyor.

Kuraklık ve buna bağlı sulak alanların azalması su yılanları nüfusunu olumsuz etkiliyor. Diğer yandan tarım ilaçları da tarla faresinin avcılarını azaltıyor. Dolayısıyla avcısı azalan tarla faresi nüfusunu katlayarak artırıyor.

Mücadelesi çok kolay değil. Mücadelesinde kültürel önlemlerin başında derin toprak işlemesi, münavebe, tarla temizliği gelmektedir. Nadas alanlarından gelecek olan farelerin geçişini engellemek için tarla kenarının derinden sürülerek bir şerit oluşturulması farenin buradan geçişini engellemektedir. Fare deliklerini su ile doldurma ve içi yarısına kadar su dolu teneke tuzaklar kullanmak suretiyle mücadele yapılabilir.

Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman bölgemiz için kış ortasından itibaren erken ilkbahardır.

Bulaşık alanlarda 25 metrekarelik alanda beş tane işlek delik sayıldığında kimyasal mücadeleye başlanmalıdır. Kimyasal mücadelede çinko fosforlu zehirli yemler işlek deliklere 3-5 adet gelecek şekilde delik ağzının iç kısmına tahta kaşık ile el değmeden konulmalıdır. Mücadelede tabletler de etkili olmaktadır. Tokluk hissi veren tabletler tarla farelerini açlıktan öldürmektedir.