Artık her şeyin çaresi var. Gluten alerjisi olanlar için glutensiz un kaynakları arttığı gibi laktoz alerjisi olanlar için de bol miktarda bitki sütleri bulunuyor.

Bitkisel süt pazarının %63'ünü elinde bulunduran badem sütü, en popüler süt alternatifi olarak değerlendiriliyor. Süper hafif ve hafif kremsi olan bu süt, kahvenin yanında en çok kullanılan süttür. Kahveyi köpürtmeye bire birdir. Hem sıcak hem de buzlu harika lezzete sahip latteler badem sütüyle yapılabiliyor.

Soğutulmuş hindistancevizi sütü hafif tatlı, hafif ama aynı zamanda biraz kremsidir. Eğer hafif hindistancevizi aromasının sakıncası yoksa, kahveye harika bir katkı sağlamaktadır. Hindistan cevizi badem sütüne göre az tatlı olduğu için çok tercih edilmemekle birlikte az köpüklü kahve isteyenler kullanmaktadır. Şekersiz hindistancevizi sütünün tadını çıkarmanın en iyi yolu, Light Roast kahve ile tüketmektir diyor kahve uzmanları.

Bitki bazlı bitki sütleri arasında kaju sütü, bir latte için güzel köpük yaptırmasa da lezzetini artırmaktadır. Kadife bir doku kazandırmaktadır. Kaju sütü pürüzsüzdür, şaşırtıcı derecede nötr bir tada sahiptir ve olağanüstü derecede zengindir. Son derece besleyicidir.

Antep fıstığı sütünün hafif tereyağlı ve cevizimsi bir tadı vardır. Açık yeşil rengi, bu sütü çok farklı ve benzersiz kılmaktadır. Tiryakileri, bu sütün tadını artırmak için bal eklemeyi önerir. Ancak bu ekleme olsun veya olmasın, bu sütün diğer bitki sütlerinden daha belirgin bir lezzet içerdiğini bütün uzmanlar bildirmektedir.

Antep fıstığı sütü, diğer bitki bazlı sütlere göre daha yüksek miktarda sağlıklı yağ içermektedir ve süper kremalıdır. Bu da onu hem sıcak hem de buzlu kahveye eklemede öne çıkarır. Aynı zamanda bu süt son derece iyi köpürmekte ve latte yapımında öne çıkarmaktadır.

Omega-3'lerle çok zengin olan ceviz sütü birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Ceviz sütünü marketlerde bulmak zor olsa da internetten satışları bulunmaktadır.

Omega-3 açısından zengin bir diğer bitki bazlı süt de fındık sütüdür. Hafif bir tadı vardır. Bu bitki sütünün tatlılığı ve aroması, onu smoothielerde öncelikli tercih edilmesini sağlamaktadır.

Yulaf sütü artık en popüler ikinci bitki bazlı süt olarak kabul ediliyor. Yulaf sütü, diğer bitki bazlı sütlerden daha yoğun kalorili olmasına rağmen, inanılmaz derecede kremsi dokusu ve lezzetli tadı nedeniyle birçok kişi öncelikli olarak tercih edilmektedir.

Yulaf sütü, benzersiz tadı nedeniyle hemen hemen her tür kahveyle (hafif, orta, koyu, espresso) iyi uyum sağlamaktadır. Aynı zamanda aromalı kahveleri de zenginleştirmektedir.

Soya sütü, inek sütüne en iyi alternatif olarak kabul edilmektedir. Soya sütündeki daha yüksek protein seviyeleri, kahveye süt eklemede onu inek sütüne yakın hale getirmektedir. Soya sütünden yoğurt ve peynir başta olmak üzere her türlü süt ürünü yapılabilmektedir.

Pirinç, kinoa, susam, muz başta olmak üzere daha çok sayıda ürünün sütü yapılmakta, insanoğluna daha fazla seçenek sunulmaktadır.