Çardak Yağlı Güreşlerinin Altın Kemerli Ağası Ahmet ACAR’ın Çardak Güreşlerinden sonraki sosyal medya hesabındaki bir paylaşımını paylaşmakta yarar var.

 Ağamız aynen aşağıdaki cümleleri tek tek sıralıyor:
Yazmayayım dedim ama artık dayanmak çok zor. Ülkemizde Yağlı güreşleri hep birlikte bitireceğiz.
1-Bir güreşte ilk turda yenilen başpehlivan (çok hasta imiş) ertesi gün birinci oluyorsa,
2-Güreş düzenleyenleri bilmez zannedip olmaz paralar isteniyorsa ve karşılığında güreş yapılmıyorsa,
3-Her güreşi istedikleri gibi dizayn edip başpehlivan olunuyorsa,
4-Güreş yaptıranlar bunları kabul edip uyukluyorsa,
5-Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Lig kurup büyük paralara ve puana dayalı güreşlerle pehlivanları kategorize ediyorsa,
6-Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği kendi üyelerinin güreşlerine dahi bir düzen ve düzenleme getiremeyip hamamda su dövüyorsa,
7-Pehlivanlarla anlaşmak yerine tüm güreşlere ödül ve yolluk sistemi gelmiyorsa,
8-Sistem pehlivanlar para kazansın düzeni ise pehlivanlarda aldıkları paranın hakkını vermiyorsa,
9-Cefakâr güreş seyircisi bu sevginin karşılığını alamıyorsa,
Bu işte bir terslik var diyorum.
Artık bir çeki düzen verilmesinin vakti geldi de geçiyor. İleride güreş seyircisi de güreş yapan belediye de kalmayacak.
Bu benim şahsi görüşlerimdir kimseyi bağlamaz. Saygılarımla.
Tarihi Çardak Güreşlerine ve Kültürüne en fazla emek verenlerden olan Altın Kemerli Ağamız Ahmet ACAR’ın tespitlerine katılmamak mümkün değil. Güreşleri dizayn etmek, güreşlere, festivallere anlaşmalı katılmak anlamına gelir. Nitekim Çardak’ta birinci turda elenen, kendisini izlemek için gelen bir çok güreş severi hayal kırıklığına uğratmıştır. Esas hayal kırıklığı ise ertesi günü Seydikemer’de düzenlenen güreşlerde birinci olmasıdır. Hasta olan insan bir günde düzelmez. En azından gücünü toplayamaz.
Yağlı güreşlerde çok başlılık hızla artıyor. Kentler Birliğinin yanında bir de federasyon ortaya çıktı. Federasyonun tertiplediği lige bütün pehlivanlar katılamıyor. Zaten sıralamadan da belli. Sürekli veya arada bir katılabilen başpehlivan sayısı 24-25 civarında. Mesela yağlı güreş liginin listesine göre 2024 yılı Kırkpınar Yağlı Güreşlerine doğrudan katılacak başpehlivanlar listesinde Cengizhan Şimşek yok. Federasyon doping testi yaptırmadı diye hem kemerini aldı hem de kendine ceza verdi. Yüksek paralarla döndürülen bu ligin, geleneksel olarak düzenlenen güreşlerle organize edilmesi yerine, Gaziantep gibi yağlı güreşin esamesinin okunmadığı yerlerde tertip edilmesi işin cılkını çıkarıyor.
Bu işlerde kesinlikle bir terslik var. Güreşçiler yolluklarını alıp yan yatabilirler. İddialı olmak gibi bir kaygıları kalmıyor çünkü. Adam gibi peşrev bile çekmiyorlar. Seyirci önüne gelinceye kadar yürüyüp, iki peşrevle seyirciyi selamlıyorlar o kadar. İddialar azalınca heyecan da her geçen gün azalıyor. Güreşler tiyatroya doğru gidiyor.
Ne diyelim? Koç Ahmet’e güreşi bıraktıran Kara Ali Acar, Kırkpınar’da Koca Yusuf ile güreşirken çıraları yaktıran Kel Aliço nur içinde yatsınlar.