Hemen herkes yeraltı suları, göl ve göletlerin su rezervleri üzerinde kar yağışının etkili olduğunu bilir.

Elbette kıyı bölgelerde kar yağışı pek görülmez ama iç kesimlerde ve yüksek bölgelerde kar yağışı ve miktarı verimin anahtarı gibidir. Ancak küresel ısınma nedeniyle her geçen yol kar yağışı gözle görülür bir şekilde azalıyor.
İklim krizi ve küresel ısınma konusunda bilim insanları sürekli geçmiş verilerden yola çıkarak birtakım tahminler yapmaya çalıyor. Santa Cruz Baskin Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Robert Lund ve arkadaşları tarafından titiz matematiksel modeller ve istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılan çalışmada son yarım yüzyılda kuzey yarımkürenin birçok yerinde kar örtüsünün hızla azaldığı ortaya çıkmış.
Karın küresel enerji dengesinde oynadığı rol nedeniyle kar örtüsü eğilimlerini anlamak önem arz ediyor. Karın yüksek ışığı yansıtma yeteneği ve yalıtım özellikleri, bölgesel ölçekte yüzey sıcaklıklarını ve kıta çapında bir ölçekte termal stabiliteyi etkiliyor.
Lund ve arkadaşları, uyduların daha yaygın hale geldiği 1967 ile 2021 yılları arasında haftalık uydu uçuşlarından toplanan ve analiz için farklı bölümlere ayrılan kar örtüsü verilerini analiz ettiklerinde ilginç sonuçlara ulaşmışlar.
Araştırmaya göre Kuzey Kutbunun birçok bölgesinde kar daha az yağıyor ve kısa süre sonra kalkıyor. Araştırmacılar, tamamlanması yaklaşık dört yıl süren bu çalışmada, Kuzey Kutbu'nda ve Kuzey Yarımkürenin güney enlemlerinde kar varlığının genel olarak azaldığı, Doğu Kanada gibi bazı bölgelerde ise kar örtüsünün arttığı görülüyor. Bunun nedeni, tipik olarak çok soğuk olan ancak yine de donma noktasının altında olan bölgelerde artan sıcaklıklar kar yağışını artırabiliyor. Bu durum sıcaklığın artmasıyla atmosferin daha fazla su tutması ve ardından kar yağışına dönmesinden kaynaklanıyor.
İstatistik uzmanları 50 yıl boyunca kaydedilen kar örtüsüne dair görüntüleri daha net olarak açıklamak amacıyla kar örtüsünü etkileyecek her türlü faktörler arasındaki ilişkileri de dikkate almışlar. Haftalık kar görüntülerinin izleyen haftaları da etkileyebileceğini göz ardı etmemişler. Bu nedenle dağlık bölgelerden alınan verilerin önemli bir kısmını elemek zorunda kalmışlar.
Kar örtülerine dair kayıtlar kar örtüsünün son yıllara doğru hızla azaldığını açıkça gösteriyor. Küresel ısınma, kuzey yarımkürede kendini daha şiddetli bir şekilde gösteriyor. Kuzey yarımkürede, Çin, ABD ve AB ülkeleri neredeyse kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yarısından fazlasını kullanıyor.
Kar örtüsünün azalması tatlı su kaynaklarının da hızla azaldığını gösteriyor. Yakın gelecekte kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde içme ve kullanma suyu sıkıntısının da yaşanabileceği açıkça görülüyor.