2021 yılı trafik kazaları indeksi açıklandı. TÜİK verilerine göre ilginç sonuçlar bulunuyor.

Anılan yılda 1 milyon 200 bine yakın kaza gerçekleşmiş ve kaza nedenleri arasında %87 oranında sürücü hatası başı çekiyor.
Yolları iyileştirmek, arabaları son model yapmak kazaları ne yazık ki azaltmıyor. Kurallar da geliştirildi. Cezalar caydırıcı düzeylere çekildi ama nafile. Her yıl binlerce vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybediyor.
Kazaların meydana geliş sebepleri irdelendiğinde çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Genelde insan kaynaklı kazalarda dikkatsizlik başta olmak üzere çok sayıda ihmal kazalara neden oluyor.
Kazaların en önemli sebebi olarak hız körlüğü gösteriliyor. Direksiyon hâkimiyetinin kaybolduğu hız limitlerinin aşılması durumlarında, hız körlüğü adı verilen sorun ortaya çıkıyor. Takip mesafesinin de ihlal edildiği, aşırı hız yapılan durumlarda araç kontrolü güçleşmekte, istenilen mesafede durmak imkânsız hale gelmektedir. Yollarda belirtilen hız limitleri açık hava ve sakin trafik seyri için geçerlidir. Oysa trafiğin yoğunlaştığı, havanın yağışlı olduğu durumlarda hız limitleri daha da düşük olmalıdır. Altmıştan fazla insanımızın can verdiği kazaların sebepleri yine çok bilindik; araca arkadan çarpma, aşırı hız, hatalı sollama, ani direksiyon kırma, aşırı yorgunluk, yayanın karşıdan karşıya geçmek istemesi, ‘U dönüşü’ yapan araca çarpma, ana yola dikkatsizce ve kontrolsüz çıkma ve başka aracın sıkıştırması. Bunların hepsinde insan hatası açıkça ortaya çıkıyor.
İnsanın direksiyon hâkimiyetini kaybetmesinin başında dikkatsizlik geliyor. Dikkatsizlik ve kuralları ihlal etme, bütünüyle insanın yetişmişliği ve kuralların birebir uygulanmasındaki yetersizliklerle ilişkili görünüyor. Avrupa’da çalışan vatandaşlarımız binlerce kilometre yapıp Türkiye’ye gelinceye kadar doğru dürüst ceza yemezken, ülkemizde ne yazık ki trafik kurallarını rahatlıkla ihlal edebiliyorlar. Yurtdışında kurallara uyanlar memlekette neden uymazlar anlamak mümkün değil.
Tutulan istatistiklere göre kazaların sebepleri arasında %11 oranında kazaya bakarken kaza yapmak görünüyor. Diğer bir deyişle her on kazadan biri diğer kazaya bakarken meydana geliyor.
Sürücü hatalarının ana neden olduğu kazaların yarısında sürücüler hayatını kaybediyor. Diğer yandan korona salgını sonrasında trafik kazalarında vefat sayısı hızla artıyor.
Arkadan çarpmalı kazaların başında araç takip mesafesini ihlal etme geliyor. Diğer yandan, sürücüler bir an önce varma hırsıyla şerit değiştirerek yol alırken kazaları artırıyor.
Yolların iyileştirilmesi kazaları önlemekten uzak görünüyor. Kazaları önlemede, sürücülerin iyileştirilmesi, kurallara uyum ve sürüş hâkimiyetinin geliştirilmesi daha ön plana çıkıyor. En önemlisi de trafik kurallarına uymak konusunda mesuliyet duygularının artırılması gerekiyor.