Adaletin sağlıklı olduğu ülkelerde yolsuzluk da yok yoksulluk da. Diktatörlerin yönettiği ve servetine servet kattığı memleketlerde yolsuzluk normalleşirken, insanlar açlıktan ölüyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2022 Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 180 ülke arasında 101. sırada yer alan Türkiye, 2013'ten bu yana 48 basamak gerileyerek son 10 yılın en düşük puanını aldı. İlkel sayılabilecek ülkeleri liste dışına çıkarırsan, memleket yolsuzluk endeksinde şampiyonluğa doğru gidiyor. Kayırmacılığın normal karşılandığı, liyakatin ayaklar altına alındığı, adaletin siyasetin güdümüne girdiği memleketin bir an önce sağlıklı bir yapıya döndürülmesi gerekiyor.
Geçenlerde Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2022 yılı Yolsuzluk Algı Endeksi açıklandı. Türkiye, 36 puanla endekste yer alan 180 ülke arasında 101. sırada yer aldı.
Yolsuzluk Algı Endeksi, uzmanlar ve iş insanlarının görüşlerine dayanarak 180 ülkeyi kamu sektöründe algılanan yolsuzluk düzeylerine göre sıralıyor. Toplamda 13 bağımsız veri kaynağına dayanan endekste yolsuzluk, 0 ila 100 arasında derecelendiriliyor. Buna göre, 0 yolsuzluğun çok yoğun olduğu, 100 ise tamamıyla yolsuzluktan arınmış ülkelere işaret ediyor.
Türkiye geçen yıl açıklanan 2021 yılına ait endekste, 38 puanla 96. sırada yer almıştı. Buna göre Türkiye beş basamak birden gerileyerek Tayland, Sri Lanka, Sırbistan, Peru, Panama, Kazakistan, Ekvador ve Arnavutluk ile aynı sıraya yerleşti.
Geçen yıl Türkiye ile aynı puanı paylaşan Sahra-Altı Afrika'da küçük bir krallık olan Lesoto, son bir yılda Türkiye'nin bir basamak üzerine çıkarken Arjantin ve Brezilya Türkiye'den iki basamak yükseldi. Türkiye sahip olduğu 36 puanla ayrıca Kosova, Kolombiya, Etiyopya, Tanzanya gibi ülkelerin de maalesef gerisinde kaldı. İki sene önce 80’inci olan memleket, iki yılda 21 basamak birden geriledi. Aldığı puan dünya ortalamasının dahi altında görünüyor.
Yolsuzluk Algı Endeksi 2022 Raporu'na göre bu durum yüksek düzeyde yolsuzluk, siyasi istikrarsızlık, zayıflamış kurumlar ve şiddetli çatışmalarla yakından bağlantılı. Bölgede yer alan birçok hükümet demokratik süreçleri baltaladığı, sivil alanı daralttığı ve medya özgürlüklerini kısıtladığı için yolsuzluk ve otoriterlik arasında kısır bir döngü bulunuyor.
Yolsuzlukları ortaya çıkaran gazetecilerin hapse atıldığı veya yandaş kanallarda çalışıyor ise işine son verildiği bir memleket oldu Türkiye. Yüzün üzerinde medya mensubu cezaevinde bulunuyor.
2022 yılına ait yolsuzluk endeksinde Danimarka 90 puanla sıralamada başı çekerken, Finlandiya ve Yeni Zelanda 87 puanla onu takip ediyor. Norveç, Singapur, İsveç, İsviçre, Hollanda, Almanya, İrlanda ve Lüksemburg bu yılın ilk 10' sırasını paylaşıyor.
Somali 12 puanla endeksin en alt sırasında yer alırken Suriye ve Güney Sudan 13 puanla onu izliyor. Venezuela, Yemen, Libya, Kuzey Kore, Haiti, Ekvator Ginesi ve Burundi de son 10'da yer alıyor.
İnsanımızın bir an önce iyileşmesi, vicdanının gelişmesi, sağduyusunun güçlenmesi gerekiyor. Kamu kurumlarının ıslahı, yargı organlarının bağımsızlığı önem arz ediyor.