Hani İspanyol takımı Barcelonalılar tribünlerde bağırıyorlar ya: “Barca, Barca, Barca…” diye. Nereden geliyor acaba? .

Hani İspanyol takımı Barcelonalılar tribünlerde bağırıyorlar ya:
“Barca, Barca, Barca…” diye.
Nereden geliyor acaba?
.
Ünlü Kartacalı komutan Hannibal’ın öyküsünü size yazacağım zaman gördüm.
Adı: “Hannibal Barca” olarak geçiyor.
İnsan düşünmeden edemiyor.
.
Hannibal Barca, MÖ 221 yılında Kartaca’nın “İspanya Ordusu Komutanı” olmasının bir etkisi var mı bilemem ancak hala şüphelerim var…
.
Bazen de isminin Giresun’a bağlı “Barça” adlı köyünden geldiğini düşünsem de ona da pek ihtimal veremiyorum tabi.
.
Zira Giresun nire, Barcelona nire?
.
Derken Bu efsane komutanın “Mezarının Türkiye’de olduğunu” öğrendim.
.
Evet yanlış okumadınız.
.
 Türkiye Kültür Portalı’nda şöyle yazıyor:
“Hannibal Barca MÖ 247 ile MÖ 183 yılları arasında yaşamış Sami ırkından gelen Kartacalı politikacı ve generaldir.”
.
Hannibal tüm zamanların en büyük askeri dehalarından biridir. Hayatı hakkında pek çok çalışma yapılmıştır. Romalı şair Juvenal’in mısralarında Hannibal hakkında şunları yazmış:
“Hannibal’i terazinin bir kefesine koy; diğer kefeye en büyük komutanlardan kaç tanesini koyacaksın”
.
“Kartacalı Hannibal, Hamilcar’ın oğludur. Roma halkının diğer halklardan cesaret bakımından üstün olması kadar Hannibal de diğer komutanlardan üstündür. Cesaret bakımından Roma halkı diğer halklardan ne kadar üstünse bu da o kadar gerçek bir ifadedir. Ne zaman İtalya’da Romalılar ile savaşsa bu savaşlardan zaferle ayrılmıştır. Kendi vatandaşlarının kıskançlığına uğramasaydı Romalıları egemenliği altına almayı başarabilirdi. Fakat çok sayıda insan tarafından kıskanılması Hannibal’in cesaretini gölgeledi.”
.
Hannibal’in ölüm şekli hakkında çelişkili bilgiler olsa da kaynakların neredeyse hepsi öldüğü ve son günlerini geçirdiği yer olarak Bithynia’daki küçük bir yerleşim olan “Libyssa” üzerinde fikir birliği yapmaktadır. Bununla birlikte, Libyssa’nın “Dakibyza” (Gebze) olduğu ve Libyssa isminin zaman içerisinde “Gebze” şekline dönüştüğü görüşü pek çok modern kaynakta tartışılan bir konudur.
.
Atatürk’ün büyük ilgisi dolayısı ile yürütülen çalışmalarda da mezarın yeri kesin olarak belirlenememiş olsa bile, Atatürk’ün isteğine ve Atatürk’ün Hannibal’e olan saygısının bir ifadesi olarak Gebze güneyinde bulunan bugünkü alana simgesel bir anıt mezar yapılmıştır.
.
Kısaca:
Hannibal’ın mezarı Türkiye’de ve Gebze’dedir…