Erteleme, dünden önceki gün yapılması gerekeni yarından sonraki güne ertelemenin kötü alışkanlığıdır.

Erteleme, dünden önceki gün yapılması gerekeni yarından sonraki güne ertelemenin kötü alışkanlığıdır.”
 
Herhangi bir kötü alışkanlığı bıraktığınız gibi, eski kalıpları keserek ve yenilerini uygulayarak ertelemeyi de yenersiniz.
….   
Ben erteleme kraliçesiyim. . !!!
Bazennnnn …..Önemli bir son teslim tarihi üzerinde çalışmak veya yapılacaklar listemi bitirmek yerine ekmek kızartmak  yerine kendimi buzdolabını temizlerken buluyorum…. 
 Ertelememin beni yenmesine izin vermek yerine, kendimi yakalayıp gerçekten nelerden kaçındığımı düşünüyorum ve kendimi sadece BİR dakikalığına bunun üzerinde çalışmaya zorluyorum. Bir cümle yazıyorum ya da bir telefon görüşmesi yapıyorum ve BOOM-- aniden başka bir cümle yazıyorum ya da yapılacaklar listemdeki o telefon görüşmesini kontrol ediyorum, bir sonraki şeyi halletmeye hazırım.
…..
Ertelemeyi yenmenin arkasındaki bilimi bir kez anladığınızda, artık hayatınızı kontrol etmiyor. Şimdi sosyal medyayı bırak ve git!! Yapacağım şey bu-- Bitirmem gereken bir yapılacaklar listem var!!
……..
    Peki nasıl yapalım şu erteleme huyundan vaz geçelim ne dersiniz ?
Örneğin ertelediğinizi fark etmeye başlayın!!!! Değişmenin ilk adımı farkına varmaktır İşinizde veya görevlerinizde nedeninizi veya tutkunuzu bulun. “Bu görevi tamamlarsam, nasıl hissettirecek?” Diye sorun. Yapılması gereken günlük işleri yazmaya başlayın ve onları tamamlayın. Küçük başlayın, ancak daha sonra daha fazla göreve doğru ilerleyin. Yazdığınız görevleri yapamıyorsanız, kaçındığınız tüm görevlerden kendinizi tamamen uzaklaştırın. “Neden bu şeylerden kaçınıyorum? Neden yapmam gerektiğini bildiğim şeyleri elimdeki zamanla yapmıyorum?” Yarın ertelediğiniz her görev için, tamamlanmayı bekleyen 2 görev daha olacağını varsayalım. Bugünü yapmamanın acısını anlayın ki bu yarın ve ertesi gün vb. birleşecek.
……..
Ertelemeyi bırakmak istiyorsanız, sebebin temelindeki alışkanlığı öldürmelisiniz. Yapmayı planladığınız şeyi yapmak için disiplin eksikliğiniz için bir olayı veya durumu suçlayamazsınız. Hayatınızdan ve kaderinizden siz sorumlusunuz. Sadece eylemlerinizi, zihniyetlerinizi ve rutinlerinizi kontrol altına aldığınızda, ertelemeyi bir kez ve herkes için sona erdirebilirsiniz. Hayatımızın herhangi bir noktasında farkında olmadan bir şeyi ertesi güne ertelemişizdir. Oluyor ama neden olduğunu anlıyor musunuz ve düzeltmeye istekli misiniz?
Bu, ertelemeye son vermenin ilk adımıdır. Aslında bir şeyleri neden ertelediğinizi anlamak ve şimdiki anda değiştirmek için bir şeyler yapmak. Soru sormaya başladığınızda, hayat size cevaplar verecektir.
………
Uyanık olarak kendimize  şunu yapmamız gerektiğini söyleriz. Ama sonra hayat olur ve asla  o şuna ulaşamayız. Ama bununla ilgili sorun, ertelemenin tüm yaşamınız üzerindeki bileşik etkisidir. İşleri ne kadar ertelerseniz, bugünün sayısız boş olduğu yarın yapacak daha çok şey var. Erteleme, kırılması zor bir alışkanlık haline gelir. Her alışkanlıkta olduğu gibi, önce biz alışkanlığı yaparız, sonra alışkanlık bizim hayatımızı oluşturmaya başlat …..
………
Ertelemenin üstesinden gelme çoğu alışkanlıkta olduğu gibi, ertelemenin üstesinden gelmek mümkündür. Erteleme ile başa çıkmanıza ve ertelemeyi önlemenize yardımcı olması için; öncelikle  ertelediğimizi  fark edin ….
İş yükünüzü yeniden önceliklendirmek zorunda kaldığınız için bir görevi erteliyor olabilirsiniz. Gerçekten iyi bir nedenden dolayı önemli bir görevi kısa süreliğine ertelerseniz, mutlaka ertelemiyorsunuz demektir. Ancak, bir şeyi yapmaktan kaçınmak istediğiniz için süresiz olarak ertelemeye başlarsanız veya odağı değiştirirseniz, muhtemelen öylesinizdir. Aşağıdaki durumlarda da erteliyor olabilirsiniz:
Gününüzü düşük öncelikli görevlerle doldurun. Yapılacaklar listenizdeki bir öğeyi, önemli olmasına rağmen uzun süre bırakın. Onlarla ne yapacağınıza karar vermeden örneğin e-postaları birkaç kez okuyun. Yüksek öncelikli bir göreve başlayın ve ardından bir kahve yada neyi seviyorsanız onu  yapmaya gidin. Listenizdeki önemli işlerle uğraşmak yerine, diğer insanların sizden yapmanızı istediği önemsiz işlerle zamanınızı doldurun. Bir görevin üstesinden gelmek için "doğru ruh halinde" olmayı veya "doğru zamanı" bekleyin.
Peki dostlar ne diyoruz ;
Ertelemek yaşamı kaçırmaktır …!
……
Yaşamını sadeleştir. Asla yaşamını erteleme. Mutluluk bir yolculuktur.
……
 
Ertelemek yaşamayı bırakıp sürekli uyumak gibidir.
…..
En sevdiğim sözlerden birini paylaşmak istiyorum;
Dün geçti gitti, yarın ne olacak kimse bilemez, o zaman bugünün kıymetini bil.
..Haydi yaşayabildiğimiz tek gün olan bugünü yaşamaya……
Selam ve sevgilerimle