Başkalarına karşı saygılı ve incelikli davranma olarak tanımlanan nezaket, son zamanlarda hemen bütün insanımız için gerekli bir kavram haline gelmiştir.

Başkalarına karşı saygılı ve incelikli davranma olarak tanımlanan nezaket, son zamanlarda hemen bütün insanımız için gerekli bir kavram haline gelmiştir. Anlamlı davranmak her zaman için önemlidir. İnsanın varlığına saygı duymakla başlayan nezaket kavramı, karşılaştığı her ne olursa olsun anlayış ve nazik olmayı zorunlu kılar.
İnsanların farklı karakterleri, farklı ortamlarda yetişmiş olmaları, diyalog halindeki ruhi durumları davranışlarını yakından etkilemektedir. Dolayısıyla insan haklı olduğu konuda dahi nazik durmalı, karşısındaki insanı rencide edici bir tutum sergilememelidir.
İnsan unsurunun bulunduğu bütün ortamlarda tartışma veya anlaşmazlık vardır. Bütün iyi insanlar bile bir araya gelse mutlaka herhangi bir konu hakkında farklılıklar ortaya çıkar ve tartışma kaçınılmaz olur. Kaldı ki sosyal ortamlarda insanların birbirini çok fazla tanımadan hareket ederek tartışma ortamı yaratmaları doğru değildir.
İnsanların birbirleriyle ilişkilerini daha çok bakış açıları ve edinimlerine dayalı geliştirdikleri tavırlar belirlemektedir. Hani bir söz vardır herkes bir diğerini kendi gibi bilir.
Nezaket genellikle insanın gelişimi ve erdemiyle yakından ilgilidir. Kültürel gelişim, insani değerlerin yükselmesi nezaketi güzelleştirir ve geliştirir. İnsani değerleri gelişmiş, nezaketi ve hoşgörüsü gelişmiş insanlar çok kavga etmese de, tartışsalar bile tartışmaları insani değerlerin ötesine geçmeyeceği için birçok insana zevk verir. Dolayısıyla en sert tartışmalar bile tarafların gülümsemesi ve birbirlerine saygılı ve ölçülü tavırları ile son bulur.
Nezaket bir yerde insanın kendinden daha çok başkalarını düşündüğünü göstermesi anlamına gelir. Gerçi insanların çoğu kendini daha çok düşünür ama bunu belli etmemek de nezaket ölçüleri içindedir. Nezaketin bazı kuralları vardır. Hep öğretilir. Ancak öğrenildiği halde uygulamada görmek genelde çok zordur. Çünkü nezaket insanın erdemiyle, insani değerlerinin gelişimiyle ortaya çıkar. Yine de burada hatırlatmakta yarar var.
Hoşgörülü ve iyimser olmak nezaketin en önemli ölçüsüdür. Diğer yandan eleştirileri yerinde ve zamanında yapmak, eleştirilen birey ve bireyin ortaya koyduğu davranışları eleştirirken, bireyin kişiliğine zarar vermemeye gayret etmek gerekir.
Olgun bir kişiliğe sahip olmak veya en azından olgun davranmakta yarar vardır. Taşınılan sıfata uygun giyim tarzı da nezaket ölçülerindendir. Burada giyime kuşama çok önem vermenin gereği yoktur elbette. Ancak bir toplantıya, bir derneğe iştirakte sıfatın duruşu önemlidir. Bir yerde etkinliğe değer vermek anlamı da taşır.
Başkalarını rahatsız edici davranışlardan sakınmak önemlidir. Böyle bir duruş, zaten başkalarını daha fazla düşünmenin bir göstergesidir. Bir yerde oturup kalkmasını bilmek de nezaket ölçülerindendir. Çok kibar olmak gerekmez bunun için. Sadece saygı sunumu için bile yeterlidir insanın oturacağı kalkacağı yeri seçmesi. Söze maydanoz olmamak, lafın içine etmemek, konuşacağı yeri bilmek, gereksiz şaka yapmamak, en önemlisi de özür dilemesini bilmek insanın hem erdemidir, hem de en önemli nezaket ölçüsüdür.