Kalp hastalığı dünya çapında önemli bir ölüm nedenleri arsında yer alıyor.

Her yıl kalp krizinden dünyada 9 milyon insan hayatını kaybediyor. Kalp rahatsızlıklarının önüne geçmek için de uzmanlar, düzenli egzersiz yapmayı, sportif aktivitelerde bulunmayı, sigarayı bırakmayı, diyet yapmayı öneriyorlar. Yağlı, tuzlu, şekerli gıdalardan uzak durmak, kilo vermek en başta gelen öneriler arasında bulunuyor.
Uzmanlar tarafından yaygın olarak önerilen diyet değişikliğinin başında da doymuş yağlardan uzak durmak geliyor. Zeytinyağı gibi doymamış yağlar bakımından zengin yağların kalp dostu olduğu öteden beri söylenir zaten.
Şimdiye kadar, doymuş yağlar üzerine yapılan araştırmaların çoğu, yalnızca doymuş yağa ve bunun kalp hastalığı ile bağlantısına odaklanıyordu. Yeni bir çalışmada, kilo, beslenme şekli, sigara içme gibi kalp rahatsızlıklarına neden olan diğer faktörler bertaraf edilmiş ve yağların etkileri gözden geçirilmiştir.
Cambridge Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan çalışmada, 385 bin hastadan rastgele seçilen orta yaşlı 16 bin hastanın kayıtları incelenmiş ve çok ilginç sonuçlar ortaya çıkmıştır.
Kişilerin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyleri, sigara içip içmediği veya alkol kullanıp kullanmadığı ve aşırı kilolu veya obez olup olmadığı gibi kalp hastalığıyla ilişkili olabilecek çeşitli faktörleri de dikkate alarak yapılan istatistiklerde yağ tüketimi alışkanlığının etkileri daha net bir şekilde görünüyor.
İstatistiklere dahil edilen hastalarda doymuş yağ miktarının kalp rahatsızlığıyla ilgili olarak etkileri zayıf görünüyor. Ancak tipik doymuş yağ kaynakları tüketimi incelendiğinde farklı sonuçlar ortaya çıkıyor.
Kırmızı et ve tereyağı kullanan ve bu şekilde vücuda daha fazla doymuş yağ alan hastalarda kalp krizi riski büyüyor. Peynir, yoğurt ve balıkla doymuş yağ alan hastalarda ise kalp krizi riski düşüyor. Neticede kalp hastalığı ile doymuş yağlar arasındaki ilişki, doymuş yağ kaynaklarına göre değişiyor.
Peynir ve yoğurt doymuş yağ içeren gıdalar olarak bilinir. Bununla birlikte K2 vitamini ve probiyotiklerce zengin olmaları kalp krizi riskini düşürüyor. Bu besinlerin dolaylı yollarla, kolesterolü, kan şekerini artırmak suretiyle kalp rahatsızlığına etkileri olabilir. Doymuş yağ kaynaklı olumsuz etkileri bulunmuyor.
Bir doymuş yağ asidi olan palmitik asit, peynir ve yoğurtta, kırmızı ete göre daha düşük düzeyde bulunuyor. Dolayısıyla kalp krizi riskini düşürüyor.
Yine süt ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir doymuş yağ asidi olan pentadekanoik asit genellikle daha düşük kalp rahatsızlığına neden oluyor.
Uzmanlar, kalp rahatsızlıklarını önlemede, fiziksel olarak aktif olmak, sigara içmemek ve daha sağlıklı bir diyetle beslenmek gerektiğini ifade ediyorlar. Doymuş yağ alımını azaltmak kalp riskini azaltmak için yeterli olmuyor. Yine de kırmızı et ve hayvansal yağlardan uzak durmakta fayda görünüyor.