Araç sayısı arttıkça gürültü kirliliği de artıyor. Özellikle şehirlerarası yolların geçtiği bölgelerde kamyonlar adeta yaşam alanlarının içinden geçiyor.

Araç sayısı arttıkça gürültü kirliliği de artıyor. Özellikle şehirlerarası yolların geçtiği bölgelerde kamyonlar adeta yaşam alanlarının içinden geçiyor. Bursa çevre yoluna cepheli hane sayısı önemli derecede arttı. Yaz aylarında pencereler de açılınca, kamyonlar hatırı sayılır gürültü yapıyor. Çevre yolu üzerinde Tıp Fakültesi hastanesi de bulunuyor. Kamyon gürültüsü hastaları da rahatsız ediyor.
Gürültü bariyeri, gürültü duvarı, ses duvarı veya akustik bariyer olarak bilinen gürültüyü azaltma ekipmanları trafiğin yoğun olduğu bütün alanlarda kullanılıyor artık. Gürültü perdeleri, karayolu, demiryolu ve endüstriyel gürültü kaynaklarını azaltmanın en etkili yöntemi olarak kabul ediliyor. Şehir içi yollarda elektrikli araçların kullanımını, gürültü kirliliğini azaltan lastik kullanımını teşvik etmek de gürültü kirliliğiyle mücadelede öneriliyor ama otoban ve diğer ulaşım ağlarında bu öneri geçerli görünmüyor.
1970'lerin başında gürültüyle ilgili düzenlemelerin yapılmasıyla Amerika Birleşik Devletleri'nde gürültü bariyerlerinin yaygın kullanımı başladı. Araç trafiğinin arttığı yirminci yüzyılın ortalarından beri Amerika Birleşik Devletleri'nde gürültü bariyerleri yapılmaya başlanmıştır. 1990'lara gelindiğinde, Danimarka ve diğer batı Avrupa ülkelerinde şeffaf malzemelerin kullanımını içeren gürültü bariyerleri tasarlanmış ve uygulamaya konmuştur.
Kapıkule’yi geçtikten sonra, hemen bütün yolların yerleşim yerlerine yaklaşan kesimlerinde gürültü bariyerleri kullanılıyor. Dağ başında tek bir ev olsa bile evde yaşayanların gürültüden rahatsız olmaması için gürültü perdesi çekiliyor.
Gürültü perdeleri değişik malzemelerden yapılıyor. Son zamanlarda hava kanallı plastik perdeler, renkli perdeler kullanılıyor. Eskiden beton duvarlar ve ağaç perdeler daha sıklıkla kullanılmıştır. Ağaç perdeler günümüzde de kullanılıyor.
Gürültü perdeleri, sadece gürültüyü önlemekle kalmıyor. Renkli ve desenli malzemeler kullanılarak görüntü kirliliğinin de önüne geçiliyor. Her ne kadar yol kenarlarında hilkat garibesi gibi dursa da, renkli ve resimli malzemelerle görsel güzellik sunacak hale getiriliyor. Ağır vasıta ve diğer araçların oluşturduğu görüntü kirliliğinin önüne geçilebiliyor.
Gürültü perdelerinin en önemli yararlarından biri de egzozlardan çıkan zararlı gazların yayılmasını önlüyor olması. Yapılan çalışmalarda, egzoz gazı yayılımının gürültü perdeleri vasıtasıyla %50 azaldığı bildiriliyor.
Şehirlerarası yollarda araç trafiği önemli derecede arttı. Artık trafik gürültüsü, yolların geçtiği yerleşim alanlarında milletin uykusunu bölüyor veya uykusunu kaçırıyor.
Çok masrafı yok. Milyarların gömüldüğü yollara gürültü perdesi de gerekiyor artık. Yerleşim alanları dışında yeşil kuşak, yerleşim yerlerinde de renkli malzemelerden gürültü perdesi koymakta yarar var.