Beyinde bazı noktaların iyi beslenmemesi sonucu ortaya çıkan felç ve duyu kayıplarının kökeninde yağlı yiyeceklerin olduğunu hemen herkes bilir.

Beyinde bazı noktaların iyi beslenmemesi sonucu ortaya çıkan felç ve duyu kayıplarının kökeninde yağlı yiyeceklerin olduğunu hemen herkes bilir. Bu konuda binlerce çalışma bulunsa da, uzmanlar bazı konularda birbirinden farklı görüşler ortaya koyabiliyor.
Diyetteki yağ uzun süredir felç vakasıyla bağlantılı olarak bilinse de yağın türü ve miktarı konusunda daha yeni araştırmalar bulunuyor.
Gelişmiş ülkelerde ve fazla gıda tüketen obez insanlarda inme sıklıkla karşılaşılan bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Kuzey Amerika’da her beş ölümden biri inme kaynaklı görünüyor.
117.000'den fazla sağlık uzmanının 27 yıllık kayıtlarından derlenerek yapılan istatistiklerde pıhtı ve damar yırtılması gibi sorunların felç vakalarında etkili olduğu dikkat çekiyor.
Çalışmada, daha yüksek bitkisel yağ tüketenlerde felç riskinin daha düşük sıklıkla ortaya çıktığı ifade ediliyor. Özellikle doymamış yağ asitlerince zengin zeytinyağı tüketiminin felç riskini azalttığı görünüyor.
Diğer yandan daha az hayvansal yağ yemenin de felç riski üzerinde olumlu bir etkisi olduğu dikkati çekiyor. Kırmızı ve işlenmiş etten çıkan yağı tüketen insanlarda, daha az hayvansal yağ tüketen insanlara göre %16 daha felç görünüyor. Süt ürünlerinden elde edilen yağ ise inme riski oluşturmuyor.
Bitkisel kaynaklı protein tüketen insanlarda inme riski azalsa da, vejeteryan beslenenlerde tuz, şeker ve doymuş yağ kullanımı felç riskini artırıyor.
Felçten uzak durmak için elbette vegan beslenme öncelikli görünmüyor. Öğünlerde yağlı kırmızı et miktarını azaltmakta yarar bulunuyor. Aynı zamanda haşlama şeklinde tüketme şekli de felç riskini azaltıyor.
Geçmiş araştırmalarda, palm yağı ve hindistancevizi yağı gibi tropikal bitkisel yağların kalp rahatsızlıkları üzerindeki etkileri konusunda çelişkiler bulunuyordu. Zeytinyağı, mısır yağı veya soya fasulyesi yağı gibi tropikal olmayan bitkisel yağların tropikal yağlara göre daha sağlıklı olduğu kesin görünüyor. Ancak kırmız et kaynaklı yağların kalp rahatsızlığı riskleri yüksek görünüyor.
Uzmanlar meyve sebze tüketiminde dahi sınırların sağlıklı çizilmesi gerektiğini ifade ediyor. İşlenmiş meyve sebze tüketiminin de inme riski faktörleri arasında yer alıyor.
İnme riskleri içinde sigara kullanımı da önemli yer tutuyor. Şeker hastalarında inme daha sıklıkla ortaya çıkıyor. Obezlik, aşırı beslenme, hareketsiz kalma gibi unsurlar da inme riskini artıran unsurlar arasında yer alıyor.
Felç riskinde kırmızı eten çıkan yağlar, iç ve kuyruk yağları ön sıralarda yer alıyor. Zeytinyağı gibi doymamış yağ asitlerince zengin yağlar, kalp başta olmak üzere dolaşım sistemlerinde de son derece yararlı görünüyor. Daha sağlıklı kabul ediliyor.