Korona salgını hemen bütün dünyada var hızıyla yayılıyor.

Korona salgını hemen bütün dünyada var hızıyla yayılıyor. Aşılama hizmetleri ne kadar hızlı olsa da yeterli gelmiyor. Birçok ülkede vaka ve vefat sayısında rekorlar kırılıyor. İlk günlerdeki tedbirler her ne kadar gevşetilmiş olsa da yeniden kapanmayı gündeme alan ülkeler bile var.
Türkiye’de hayatın normale dönmesi kapsamında çalışmalar sürdürülüyor. Günlük vaka ve vefat sayıları azalmak bilmiyor. Ayı olanlarda da vaka çıkıyor. Bulaşma ortamları her geçen gün çoğalıyor. Eğitime ara verilmesiyle ilgili herhangi bir tedbir düşünülmüyor haklı olarak. Gençlerin eğitimi ve hayata kazandırılması önem arz ediyor.
İçişleri Bakanlığının sokağa maskesiz çıkma cezasıyla ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmemesine rağmen, korona tedbirlerine uyum konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Hastalık yayılma ihtimaline karşı insanlarda bir disiplin ve ciddiyetin gelişmediği apaçık görünüyor. Son zamanlarda ceza kesilmemekle birlikte vaka sayılarının artması ciddi sıkıntı yaratıyor.
Okullarda korona tedbirlerine uyulmaya çalışılıyor. Ancak en fazla bulaşma ihtimali kapalı alanlarda ve dersliklerde bulunuyor. Dolayısıyla çocukların ailelerine hastalığı taşıma riski yükseliyor.
Aslında korona tedbirleri kapsamında getirilen maske takma zorunluluğundan başlayarak aşı konusunda da ciddi tedbirler alınması gerekiyor.
Yapılan istatistiklere göre vakaların çoğunluğu aşı olmamış insanlarda ortaya çıkıyor. Hele vefatların tamamına yakınını aşı olmayanlar oluşturuyor. Bu nedenle aşı olma zorunluluğunun getirilmesi gerekiyor.
Salgının ilk başlarında aşı tedarikiyle ilgili sıkıntılar bulunuyordu. Artık yok. Hala aşı olmamakta direnenler var. Aşı uygulamaları çok yavaşladı. Aşı olma yaşı düşürüldüğü halde, aşılama oranları %50’lerde seyrediyor. Nüfusun üçte biri aşılanmamış veya aşılama sürecini tamamlamamış görünüyor.
Hem aşısız hem maskesiz gezenler, salgını dikkate almayanlar az değil. Alışveriş merkezlerine girişlerde aşı kimliği kontrolleri düzenli yürüyor. Otobüslere binişlerde de kontroller yerinde yapılıyor. Ancak diğer sosyal mekanlara girişlerde henüz sıkı kontroller yapılmıyor.
Sokakta yürüyen insanların üçte birinin aşısız olduğunu hesap edilecek olursa, vaka sayılarının azalma ihtimali bulunmuyor. Bu nedenle nasıl maskesiz dolaşanlara ceza kesildi ise, aşı olmayanlara da benzer şekilde yaptırımların uygulanması gerekiyor. Aksi takdirde, bulaşma ihtimallerinin yükseldiği bugünlerde vefat sayılarının da yükselmesi kaçınılmaz.
Aşı olmayı özendirecek kamu spotları etkili olmuyor. Takip sistemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. İnsanların kimin aşılı, kimin aşısız olduğunu bilme hakkı var. Hastalıktan başka türlü uzak durma şansı bulunmuyor.