Afet, kelime anlamı olarak insanlar için fiziksel...

Afet, kelime anlamı olarak insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, insanın normal yaşantısını ve faaliyetlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir. Hatta sözlükte afetlerin doğal olarak meydana gelebileceği gibi insan eliyle de meydana geldiği dile getirilmektedir.
Bir olayın afet olarak nitelendirilebilmesi için insanları veya insanların yaşamını sürdürdüğü çevreyi etkilemesi ve değiştirmesi gerekmektedir. Bu anlamda afet bir olaydan daha çok bir olayın meydana getirdiği sonuçtur.
Afetlerin meydana getirdiği sonuçlar incelenecek olursa; en başta can ve mal kaybına neden olan olaylar akla gelir. Can kayıpları insan ve hayvanların ölmesi; mal kayıpları ise eşya, bina ve tarım alanlarının zarar görmesidir. Kayıpların bir kısmı doğrudan hemen afetle birlikte ortaya çıkarken bir kısmı ise belirli bir süre sonra ortaya çıkabilir.
Dünyada meydana gelen afetler incelendiğinde etkileri hemen ortaya çıkanlar olduğu gibi, etkisi uzun yıllar sonra ortaya çıkan afetler de vardır. Dünyanın hemen bütün coğrafyalarında seller, yangınlar ve benzeri afetler meydana gelmekte, can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
Yağmurlar doğaldır. Depremler de dünyanın doğasında olan olaylardandır. Dolayısıyla can ve mal kaybına neden olmaları özünde beklenmemelidir. Ancak bazı yağışlar ve depremler dünyanın bazı coğrafyalarında çok fazla can ve mal kayıplarına neden olmaktadır.
Günümüzde meydana gelen afetlerin hemen tamamı insan etkisiyle ortaya çıkmaktadır. O halde bu afetlere doğal demek çok anlamlı değildir. Belki insan bu afetlere doğal kavramını yakıştırmakla kendini aklamaya çalışmaktadır.
Geçtiğimiz bir ay içerisinde doğu ve batı Karadeniz ile doğu Anadolu’da meydana gelen yağışlar milletin yüreğini dağladı. İnsan hataları can kaybını çok arttırdı. Elli altmış yılda bir meydana gelecek yağış için altyapıyı değiştirmenin bir anlamı yok zihniyeti ne yazık ki telafisi imkansız kayıplara neden oldu.
Felaketler bir şekilde insan hatalarıyla büyüyor. Allahtan gelene ne diyelim denip geçiştiriliyor. Oysa bu yağmur hep yağıyor ve dereler taşıyor. Buna rağmen derelerin içini suyun akamayacağı şekilde insanoğlu dolduruyor. Sel doğaldır. Yağmurun fazla yağması ve binlerce yıldır dereleri taşırması veya kendi yatağını genişletmesi son derece doğaldır. Can ve mal kayıplarının meydana gelişi insan faktörünün faaliyetleriyle ortaya çıkmaktadır. Deprem de doğaldır. Meydana gelen can ve mal kayıpları insan ihmaliyle ortaya çıkmaktadır.
İnsanoğlunu bekleyen uzun vadeli afetler de bulunmaktadır. Bunların başında küresel ısınma ve kuraklık gelmektedir. Bunu çölleşme takip edecektir. Ozon tabakasının delinmesi de uzun vadeli bir afettir. Bu olayları doğal afet olarak tanımlamak çok doğru değildir. Doğal olan aslında insana ve dünyasına zarar vermemelidir. Yoksa neden doğal olsun ki?