Bu savaş çok sayıda internet sayfasında yer alıyor.

Bu savaş çok sayıda internet sayfasında yer alıyor. Hatta seslendirilmiş anlatımları dahi bulunuyor. Zaman olarak leyleklerin yavrularını uçurmaya başladığı bugünlere denk geliyor. Yurdun değişik bölgelerinde efsanevi leylek-kartal savaşları yaşanmış ve kayda geçmiştir. Hatta ABD’de yayınlanan New York Times gazetesinin de bu olayları yayınladığı belirtiliyor.
İlk savaş Orhangazi’de yaşanmıştır. Uludağ’ın zirvelerinden inen 6 kartal, Bursa Orhangazi’de bir leylek yuvasına saldırır. Anne ve baba leylekleri öldürüp, 4 yavruyu kaçırırlar. Aradan birkaç gün geçer… Yine bir grup kartal, yine Orhangazi’de başka bir leylek yuvasına saldırır. Ancak bu kez yuva boştur. Nasıl haberleştiler ise, leylekler yavrularını güvenli bir yere gizlemişlerdir. Sonra her yerden haberler gelmeye başlar. Kartallar gruplar halinde leylek yuvalarına saldırmaktadırlar. Birkaç gün sonra ülkenin dört yanından Bursa, Aydın ve Trakya’ya yüzlerce leylek akın eder.
Aynı şekilde kartallar da toplanmaktadırlar. İnsanlar çevrelerinde leylek ve kartal sayısının olağanüstü arttığını fark ederler. Gökyüzünde bir hareketlenme vardır. Bir şeyler olmaktadır. Bu kuşlar neden toplanıyor? Bu neyin habercisidir?
Aydın’da Menderes deltasında inanılmaz bir savaş başlar. Tarih 18 Ağustos 1934’tür. Havada amansız bir mücadele vardır. Bir tarafta leylekler, diğer tarafta kartallar. Vatandaş başı yukarıda bu savaşı izlemektedir. Kartallar güçlü pençeleriyle, leylekler de uzun gagalarıyla savaşmaktadır. İnsanların gönlü leyleklerden yanadır. Köylüler yaralanıp yere inen leylekleri tedavi etmeye çalışırlar. Nineler yaralı leyleklerin başında dua ederler. Hatta Kızılay’ı göreve çağıranlar bile olmaktadır. Kimileri ağaçlara tırmanıp yuvalardaki yavru leyleklere yiyecek ulaştırır. Ülkenin genelkurmay başkanı Mareşal Fevzi Çakmak’ın bu savaşa müdahale etmesini isteyenler bile vardır. Ama günler geçmekte, savaş sürmektedir. İki taraf da kayıplar vermektedir. Daha da ilginci hem leyleklere hem de kartallara ülkenin değişik yerlerinden sürüler halinde takviye gelmektedir.
Kartallar güçlüdür ama leylekler sayıca üstündür. Üstelik daha organizedirler. Genç leylekler kartalları yormakta, tecrübeli yaşlılar ise yorulan kartallara öldürücü gagayı vurmaktadır. Ayrıca insanların yardımı nedeniyle leylekler yerleşim birimlerine yakın bölgelerde savaşmaktadır. Kartalların, savaşı ormanlık ve dağlık alanlara çekmesine izin vermemektedir. Her yerden ölü ve yaralı bilgileri gelmektedir. Neyse ki günler sonra savaş bitmiştir. Kazanan sayıca üstün olan leyleklerdir. Kartallar bölgeyi terk etmek zorunda kalmışlardır. Birleşenler kazanmıştır.
1934 yılında yüzlerce insanın izlediği ve pek çok gazeteye konu olmuş bir savaştır bu. Savaş yerel gazetelerde gündem konusu olmuştur. O günlerde Türkiye’deki New York Times gazetesinin muhabirinin Amerika’ya bu haberi geçtiği söylenmektedir.
Derler ki, leyleklerin ve kartalların savaşı birkaç yıl sonra Kara Harp Okulu’nda havacılık dersinde işlenmiştir. İki tarafın savaş taktikleri öğrencilere anlatılmıştır.