Malum güney bölgelerde silajlar yapılıyor. Rulo yapılmış silajlar tırlarla memleketin dört bir tarafına dağıtılmaya başladı bile. Ana ürün olarak ekilmiş olan mısırların silaj için hasat zamanı geliyo

Malum güney bölgelerde silajlar yapılıyor. Rulo yapılmış silajlar tırlarla memleketin dört bir tarafına dağıtılmaya başladı bile. Ana ürün olarak ekilmiş olan mısırların silaj için hasat zamanı geliyor.
Hemen her türlü yeşil materyal silaj olmakla birlikte sağlıklı bir silaj için fermantasyonun amaca uygun olarak gerçekleşmesi gerekir. Evde turşu yaparken dahi limonu, sirkesi özenle ilave edilir. Kırmızıya yakın domatesler, olgun biberler turşunun içinde normal şeklini korurken, erken koparılmış genç meyveler turşunun içinde erir gider. Silaj yapımında da benzer sorunlar ortaya çıkar.
Mısırın silaj için en uygun hasat zamanı hamur olum devresidir. Bu dönemde kuru madde oranı % 30-35 civarındadır. Süt olum döneminde yapılan hasatta ise kuru madde oranı % 25’e düşmektedir. Kuru maddesi düşük materyal silaj yapımı esnasında su bırakır.
Hamur olum döneminde hasat edilen mısırın silaj yapılması son derece kolaydır. Tane verimi de iyi ise, herhangi bir katkı maddesine gerek kalmadan silaj yapılabilir. Eğer mısır sık ekilmiş ve tane tutumu zayıf ise silajı desteklemekte fayda vardır. Arpa veya mısır kırması ilave etmek silajın kalitesini artırır. Bazı üreticilerimiz buna israf gibi bakmakta ancak neticede silajın içine attığı malzemeler hayvanına gidecek. Bu nedenle zayiat gibi bakmanın anlamı yoktur.
Son zamanlarda silajın olgunlaşmasını hızlandıran laktik asit bakterilerinin laboratuar ortamında üretilmiş preparatları kullanılmaktadır. Özellikle henüz hasat zamanı gelmemiş mısırın biçilmesi durumunda bu inokulantların kullanılması yararlı olmaktadır. Ancak erken biçilmiş mısır silajına, mısır kırması arpa ezmesi gibi karbonhidratça zengin maddeler ilave edilmeden, sadece bakterilerle silajın kalitesini yükseltmek mümkün değildir.
Silaj yapımında üre kullanımı da sıklıkla gündeme gelmektedir. Silajın azot içeriğini artırmak bakımından yararlı görünmektedir. Tona 3-5 kg üre gübresinin düzenli saçılması yararlı olmaktadır. Ancak fazla kullanımı risklidir. Amonyak oluşumuna neden olabilir.
Silajda en çok dikkat edilecek hususlardan biri de parça inceliği ve sıkıştırmadır. Silajı iyi parçalamak sıkıştırma esnasında kolaylık sağlamaktadır. Silajın iyice sıkıştırıldıktan sonra üzerinin hava almayacak şekilde kapatılması, mümkünse üzerine çekilen naylonun üstüne toprak atılması yararlı olmaktadır. Hem üzerini bastırmakta hem de güneşten korumaktadır.
Bazı bölgelerde silaj materyali büyük siyah poşetlere konmakta ve daha sağlıklı silaj elde edilmektedir. Gerek yığın yapma gerekse torbalamada silajın hava almamasına özen göstermek gerekir. Eğer silaj hava alırsa küf gelişir. Silajda kızışma sorunu ortaya çıkar. Nitekim birçok üreticimiz silajı açtıktan sonra küf ve kızışmadan şikâyet etmektedir. Oysa ince kıyılmış ve iyi sıkıştırılmış bir silaj açıldıktan sonra da içine pek hava almaz ve küf gelişmez.
Silaj hayvan beslemede en ucuz kaba yem kaynağıdır. Kaliteli bir silajla hayvancılıkta ekonomi sağlamak mümkündür. Süt ve besi yemine göre sekiz kat daha ucuz bir kaynaktır.