Türk tarımının bel kemiği olarak nitelendirebileceğimiz küçük aile işletmelerinin tarımsal desteklemelerden daha verimli bir şekilde yararlanması gerekmektedir.

Türk tarımının bel kemiği olarak nitelendirebileceğimiz küçük aile işletmelerinin tarımsal desteklemelerden daha verimli bir şekilde yararlanması gerekmektedir. Yatırım gücü zayıf ve aynı zamanda geçim koşulları çok kırılgan olan bu işletmelerin ayakta tutulabilmesi ve yeter gelirli aile işletmeleri haline getirilmesi zorunluluktur. Aksi halde gıda üretim güvenliğinde risk sürekli olarak yükselmektedir. Son olarak uygulanan genç çiftçi projesinin de yakın gelecekte iflasla sonuçlanması kaçınılmazdır. Küçük aile işletmelerinin tarımsal desteklemelerden yararlanmaları mevcut yasa ve yönetmeliklere göre neredeyse imkânsız görünmektedir.
Gübre desteklemelerinden çiftçilerimizin çoğu yararlanamamaktadır. Veraset intikali ve miras problemi devam ediyor.
Mazot destekleri de artan fiyatlar karşısında anlamını yitirmiştir. Türk çiftçisi kullandığı mazotla ödediği vergini ancak üçte birini destek olarak alabilmektedir.
Küçük aile işletmeleri için çıkarılan destekleme tam bir komedidir. Konuyla ilgili yönetmelik maddesi; ÇKS’ye kayıtlı ve tarımsal faaliyet yapılan alan toplamı beş dekar veya altında olan çay ve fındık ürünleri hariç, açıkta ve/veya örtüaltı ünitelerinde meyve, sebze, süs bitkisi ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan gerçek ve tüzel kişilere küçük aile işletmesi desteği ödemesi yapılır demektedir. Türkiye’de 5 dekarın altında sera dışında yeter gelirli tarımsal üretim yapmak imkânsızdır. Bunu herkes bilir. Küçük aile işletmeleri olarak 50 dekarın altında arazi sahipleri kabul edilmektedir ve yönetmelik buna göre değişirse işe yarayabilir.
Yem bitkileri desteklerinden de küçük aile işletmeleri sağlıklı bir şekilde yararlanamamaktadır. Ot ve silaj üretimi için destekleme kapsamında değerlendirilecek yem bitkileri toplam ekiliş alanı en az 10 dekar olmak zorundadır. Desteklemelerde ekiliş yapılarak başvuruda bulunulan parsellerin hasat kontrolü sonucunda desteklemeye esas vejetatif gelişim gösteren kısmı 10 dekarın altında olmamak koşulu ile değerlendirmeye alınmaktadır.
Diğer yandan meyvecilikte de benzer baremler bulunmaktadır. Desteklemelerden yararlanmak için. Bodur veya yarı bodur meyve fidanları ile bahçe, bodur veya yarı bodur olmayan diğer meyve fidanları ile bahçe veya antepfıstığı çöğürü ile bahçe tesisi için asgari 5 dekar tesis etmek gerekmektedir.
Küçük aile işletmelerinin kamu desteklemelerinden yararlanmalarını zorlaştırmak için çaba sarf edilmektedir. Yararlanamayacakları tarif eden maddenin tam 39 tane bendi var. Alfabenin harfleri yetmiyor yaralanamazlar yüklemi ile biten bentlerin.
Çekirdek küçük aile işletmeleri üretimden çekilmeye devam etmektedirler. Tarımsal üretim, kamu destekleriyle ancak sürdürülebilir yapı kazanabilmektedir. Kağıt üzerinde şu kadar gübre, şu kadar mazot, bu kadar yem bitkileri desteklemeleri yaptık demek yerine, desteklemelerin uygulanabilir hale getirilmesi daha verimlidir.