Çoğu insan gün boyunca ve genellikle dinlenmek için yatma saatine yakın müzik dinlemeyi tercih eder.

Çoğu insan gün boyunca ve genellikle dinlenmek için yatma saatine yakın müzik dinlemeyi tercih eder. Özellikle televizyon karşısında uyumayı seven de az değildir. Ancak uyurken müzik dinlemenin çok da iyi olmadığını ifade ediyor uyku uzmanları. Uyku arası uyanmalar açık müzikte sorun oluşturabiliyor.
Nadiren keşfedilen bir mekanizmaya odaklanarak müzik dinleme ve uyku arasındaki ilişkinin araştırıldığı bir çalışma, uyku aralarında duyulan müziklerin uykunun tamamlanmasını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.
Beyin, görünüşe göre insan uyurken de müzik dinlemeye devam ediyor. Ergen ve gençler genellikle uyurken müzik dinliyor. Belli ki iyi hissettiriyor. Ancak müzik uzmanlara göre uykuya acı çektiriyor.
Kulak kurdu rahatsızlığı genellikle uyurken müzik dinleme esnasında sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Müzik ve hatıralar uyku esnasında uykuya acı çektiriyor.
Geceleri düzenli olarak müzik dinleyen ve kulak kurdu yaşayan kişilerde, nadiren kulak kurdu yaşayan kişilere kıyasla, düşük uyku kalitesine sahip olma olasılığı altı kat daha fazla ortaya çıkıyor. İlginç olan bir sonuç daha var ki, o da uyurken enstrümantal müzik dinlemek, lirik müzik dinlemeye göre daha fazla kulak kurdu sorununa yol açıyor ve uykuya daha fazla acı çektiriyor.
209 kişiyle yapılan çalışmada, katılımcıların uyku esnasında beyin dalgaları, kalp atış hızları, nefesleri takip ediliyor. Aynı zamanda farklı müzikler dinletiliyor. Katılımcılar kulak kurdu sorunu yaşayıp yaşamadıkları ve hangi saatlerde yaşadıklarını kaydediliyor. Çalışmada, kulak kurdu sorunu olanlar, uykuya dalmakta daha fazla güçlük çekiyor, gece uyanıyor ve uykunun hafiflediği evrelerinde daha fazla zaman geçiriyor.
Uykuda kulak kurdu sorunu olan katılımcılar, uyku sırasında daha yavaş salınım gösteriyorlar. Bu durum hafızalarının yeniden etkinleştiğini gösteriyor. Bir yerde beyin dinlenmiyor.
Araştırmada teste tabi olan insanlardan daha fazla müzik dinleyenler daha kötü uyuyorlar. Aynı zamanda uyurken enstrümantal müzik dinleyenler daha düşük bir uyku kalitesine sahip oluyorlar. Bu müzik türü diğer müzik türlerine göre iki kat daha fazla kulak kurdu sorununa neden oluyor.
Daha fazla müzik dinleme alışkanlığına sahip bireyler kalıcı kulak kurdu sorunu yaşıyorlar ve uyku kaliteleri sürekli düşüyor.
Uzmanlar, yatarken ve uyku esnasında müzik dinlemekten kaçınmak gerektiğini öneriyorlar. Yapılacak işleri düşünmenin, gerekirse kısa notlar almanın uyku kalitesi için daha verimli olacağını ifade ediyorlar.
Geleneksel olarak uyumak için müziği araç olarak kullananlar bile var. Ancak araştırmalar gösteriyor ki, müzik uyku kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Bir yerde uyku beyni dinlendirmiyor. Çalıştırmaya, hatta beyni çalıştırmaya devam ediyor.