Malum 15-22 Nisan tarihleri arası Turizm Haftası olarak kutlanıyor.

Malum 15-22 Nisan tarihleri arası Turizm Haftası olarak kutlanıyor. Turizmin gelişmesi için yollar aranıyor, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İki seneden beri korona salgını nedeniyle turizm sektörü adeta kan ağlıyor. Binlerce işletme ve yüzbinlerce çalışanı idare etmeye çalışıyor.
Muğla’dan sonra en uzun kıyı şeridine sahip Çanakkale ne yazık ki turizmden arzu edilen yararı sağlayamıyor. Bunun çeşitli sebepleri var. Sebepler çok çeşitli olsa da temelinde yeterli yatırımın yapılmadığı ortaya çıkıveriyor.
Deniz sezonu kısa. İki ay bile sürmüyor. İki aylık sezonda çok fazla turist gelmeyeceği için bu konuda yatırım yapmanın anlamı yok diye düşünenler olabilir. Peki deniz sezonunun kısa olmasıyla yüzme ve benzeri turistik gereksinimler için deniz ne kadar gerekiyor? Bunun pek hesabı yapılmıyor. Aslında çok fazla gerekli olmuyor. Çanakkale’nin tek beş yıldızlı otelin deniz kıyısında bulunuyor. Sahili ne kadar güzel olsa da havuzu bırakıp hiç kimse denize gitmiyor. Kaldı ki havuz yaz kış 365 gün hizmet veriyor. Ege’de Akdeniz’de büyük otel ve tatil köylerinde de durum aynı. Denizi kimsenin gözü görmüyor. Hemen herkes havuz, sauna ve benzeri alanlardan yararlanıyor.
Gerek kamu kurumları gerekse özel firmaların kongre programlarının organizasyonları aracı firmalar tarafından yapılıyor. Herhangi bir konu üzerine yapılan bilimsel veya tanıtım amaçlı toplantı, kongre ve benzeri etkinlikler yeme, içme ve yatma gibi gereksinimlerin karşılanabildiği alanlarda yapılıyor. Üniversitelerin organizasyonları dahi yerleşke ortamından uzakta yapıldığında daha verimli olabiliyor.
Kongre, bilgi şöleni ve tanıtım toplantılarının organizasyonunda Çanakkale’nin önemli bir avantajı bulunmaktadır. Sakin bir kent oluşu, dinlendirici doğası ve tarihsel anlamda taşıdığı büyük potansiyel Çanakkale’yi öncelikli yapacak unsurlar olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle özel firmaların tanıtım ve iş toplantıları için ideal bir kenttir. Hemen bütün firmaların şirket merkezleri İstanbul’da bulunmaktadır. Bu anlamda en ucuz ve verimli tanıtım toplantıları Çanakkale’de yapılabilir. Katılımcılara Çanakkale ve savaş alanlarının sunumu da toplantıya eklendiğinde, toplantıların unutulmaz zaman dilimine sahip olacağı aşikârdır.
Çanakkale’nin kongreler şehri haline gelmesinde, tarihi, doğası, sakinliği ve bilimsel destek hizmetleri en önemli avantajlarıdır. Daha üstün özelliklere sahip kent sayısı oldukça azdır. Bu anlamda, Antalya, İzmir ve Muğla önemli mesafeler kat etmiştir. Turistik amaçlı yatırımlarını toplantı organizasyonlarına uygun hale getirmişlerdir. Herhangi bir konuda düzenlenecek toplantı için, turizm alt yapısı dikkate alınmadan katılımcılara toplantının nerede yapılması sorulsa büyük çoğunluğu Çanakkale diyecektir. Çanakkale’yi görmek, görenler için tekrar görmek, insanların öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, hemen her türlü toplantı organizasyonlarında bireylerin talebi içerisinde yer alması doğaldır. Çanakkale’nin kongreler şehri olmasında en önemli dezavantajı alt yapıdır. Çok az sayıda otel bu tür organizasyonlara ev sahipliği yapabilmektedir.
Kongrelere uygun bir alt yapı, doğa ve tarih turizmi kadar kazandırabilir. Ya da üçü bir arada bir sunumla kazanım daha güçlü hale getirilebilir.