Bugünlerde meyve ağaçlarında çiçeklenme ve tozlaşma yoğun bir şeklide devam ediyor.

Bugünlerde meyve ağaçlarında çiçeklenme ve tozlaşma yoğun bir şeklide devam ediyor. Bademler, erikler çiçek açtı, şeftaliler, kayısılar, kirazlar ve vişneler açıyor. Taş çekirdekliler çiçeklenme ve meyve tutumunu tamamlamak üzere. Elma ve ayvalar da tomurcukta zaten.
Meyvelerde tozlaşma, meyve verimi ve kalitesinin anahtarını oluşturuyor. Hemen hepsinde arı ve böcek ziyaretine ihtiyaç duyuluyor. Doğal tozlayıcı böceklerin zirai mücadele ilaçları nedeniyle azalması, arıların önemini daha da artırıyor. Bununla birlikte tozlaşma işinde arı ve böcek çeşitliliği meyve tutumunda daha etkili oluyor. Arıların yanında diğer böceklerin de sistemde yoğun olması gerekiyor.
Dünyada 20.000'den fazla arı türü bulunuyor ve gıda üretiminde kullanılan bitkilerin %75’i meyve ve tohum tutmada arı ziyaretine ihtiyaç duyuyor. Bal arıları diğer arılar azaldığı için öne çıkıyor. Tarım arazilerinde birçok farklı böcek türünün bulunması daha verimli görünüyor. Sadece bal arılarının bulunduğu arazilerde tozlaşma eksikliği ortaya çıkabiliyor.
12 ülkede 21 farklı üründe yapılan çalışmalar arı çeşitliliğinin meyve ve tohum tutumunda daha etkili olduğunu gösteriyor. Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Avrupa'da yoğun bir şekilde yetiştiriciliği yapılan badem, elma ve armut bahçeleri ile yağlı tohumlardan kolza tarlaları ile Hindistan'da patlıcan, balkabağı ve diğer su kabakları yetiştiren araziler, Güney Afrika'da mango, Çin'de şalgam ve Yeni Zelanda'da kivi ve avokado bahçelerinde böcek çeşitliliği ile meyve ve tohum tutumu ilişkileri araştırılmış. Sonuçlar gerçekten ilginç.
Daha fazla sayıda farklı arı türlerinin bulunduğu arazilerde meyve tutumu ve verimi daha yüksek görünüyor. Tür sayısının yüksek olduğu tarlalarda aynı zamanda arıların sürekli ve istikrarlı varlığı, meyve tutumunu garantiye alıyor.
Çok farklı böcek türlerinin bulunduğu çiftliklerde böceklerin yerleşmeleri, kendilerini sürdürmeleri daha önemli görünüyor. Bunun için böcekler için tarım alanlarında yaşam ortamları oluşturmak gerekiyor. Bunun için ot temizliğini geciktirmek, yabancı otların çiçeklenmesine müsaade etmekte yarar görünüyor. Pek çok tozlayıcı, özellikle yaban arıları toprakta yuva yapıyor. Yine yaşlı ağaç kütükleri arı türleri için önemli barınma alanları. Arılar için bahçe ve tarlaların çevrelerinde mevsimine göre çiçekli bitkiler ekmek önemli faydalar sağlıyor.
Çalışmada bambus arılarının yoğun olduğu arazilerde meyve ve tohum tutumunda verimliliğin arttığı görünüyor. Bu da gösteriyor ki, tozlaşmada bal arıları yeterli gelmiyor. Badem, erik, elma, kiraz ve vişne bahçelerinde diğer arılar için de yaşam ortamları tesis etmek gerekiyor. Dolayısıyla doğal yaşam alanlarına dokunmamak, zirai mücadele çalışmalarını mutlaka böceklerin zarar görmeyeceği dönemlerde yapmak gerekiyor. Arı taşımanın elbette faydası var. Esas olan hepsini yaşatmak.