Almayanı dövüyorlar, bazen de alana üstüne para veriyorlar diye garip deyimlerimiz vardır.

Almayanı dövüyorlar, bazen de alana üstüne para veriyorlar diye garip deyimlerimiz vardır. Hani mal o kadar çok ucuzlar ya, o zaman almayanı dövüyorlar der milletimiz. Batan geminin malları bunlar diye de sunumu yapılır bu ucuz malların.
İnternette bir ürüne bakmaya gör. Ne zaman gazete okumaya kalksan, maillerine bakmaya çalışsan, sayfanın dört bir tarafı reklamla doluyor. Reklamların arasında haber okumak, maillere bakmaz zorunda kalıyorsun.
Bal reklamları epey bir şekil değiştirmiş. Satıcılar yine aynı görünüyor. Reklamın bini bir para. Ünlüleri bile oynatıyorlar. En son sattıkları balın markası belli değil, miktarı da belli değil. Fakat yanında verdikleri baldan daha kıymetliye benziyordu. Balları elli kere sahte çıksa da hala farklı isim ve markalarla satışa devam ediyorlar.
Alternatif sunuyorlar haklı olarak. Kim hangisinden ne kadar istiyorsa o kadar bal alsın. Elbette satış sadece bal ile sınırlı değil. Daha öncekiler araba veriyorlardı çekilişle. Bazıları kolye veya bilezik veriyordu. İnsanların ihtiyaçlarını da hesap ediyorlar. Pabuç alma düşüncesi olanlara da bir şeyler ekleyiveriyorlar.
Kasım ayı neredeyse e satış sitelerinin muhteşem Cuma ve çarşambalarıyla geçti. Fiyatlar yarı yarıya düşürüldü. Şimdi bakıyorsunuz fiyatlarda pek bir değişiklik yok. Aynı fiyatlarla satış devam ediyor. Kampanyalar yoğun talep üzerine uzatılmış. Uzatılmış mı yoksa zaten fiyatlar bu düzeyde miydi? Arayan soran yok nasıl olsa. Hatırlayan da yok.
Satışlarda ilginç olan cinlikler de az değil.
Okuduğunuz köşe yazısında veya haberde, bal kelimesi geçiyorsa, hemen satıcının birinin reklamları köşeleri süsleyiveriyor. İnsanın içine düşecekler neredeyse.
Hesapları henüz çıkmadı ama kasım ayının 11’inden itibaren başlayan kampanyalarda tahminen 10 milyar doların üzerinde satış yapıldı.
Özellikle giyim kuşam alanında, elektronik sektörün müthiş satışlar yaptı. Kargocular ek seferler koymak zorunda kaldı. Bazı kargo firmalarının çalışanları koşarak kargo dağıtmak zorunda kaldı. Allah onlara güç kuvvet versin.
Geçen sene internet alışveriş merkezlerinde gerçekleşen satış miktarı 136 milyar lira civarında gerçekleşmişti. Bu sene salgının başladığı andan itibaren internetten satışlar adeta patladı. Bu yılın ilk beş ayında neredeyse %50’lik bir artış gerçekleşti. Daha yılın yarısı olmadan 65 milyar liraya ulaşan alışveriş yapıldı.
Birinciyi alana ikincisi yarı fiyatına, üç tanesi iki adet fiyatına, bir alana bir bedava gibi kampanyalar, çocuklara ayrı, büyüklere ayrı, aile boyu kampanyalar gibi şeytanın aklına gelmeyecek cinlikler, internet satışlarını uçuruyor.
Bazı gazeteler var ki, daha ana sayfayı açamadan reklamı atlamak veya geçmek zorunda kalıyorsunuz. Haberlerini, köşe yazılarını paragraf başına bir reklam arasında okuyorsunuz. Reklamsız izlemek için abone oluyorsunuz. O zaman da dakika başına haber düşüyor telefona.
Hele e-satış sitelerinin uygulamalarını indirdiyseniz telefona yandınız. Üst üste bilgiler yığılıyor. Bir tek almazsan dayağı yiyeceksin mesajı gelmiyor ama adamı dövmekten beter ediyorlar.