Bir haftadan beri EBA’yla yatıp kalkıyor millet.

Bir haftadan beri EBA’yla yatıp kalkıyor millet. Sistem çöktü. Saldırı oldu. Telefon çekmedi. Gelecekte de olabilir gibi sorumsuz duruşlar. Neymiş bu EBA dedirtiyor insana.
Eğitim Bilişim Ağının kısa adı olan EBA, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kurulan sosyal nitelikli eğitsel elektronik içerik ağı olarak kullanılmaktadır. Bakanlığa bağlı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanmıştır ve işletilmektedir.
Öğretmen ve öğrencilerin Fatih Projesi kapsamında ihtiyaç duydukları ders materyallerini çevrimiçi olarak sunmaktadır. Eğitime yardımcı olacak içerikler genel ağ üzerinden hizmet veren eba.gov.tr sitesinde kategorik şekilde yüklenmektedir. Memleketteki tüm öğrenci ve öğretmenlerin elektronik ortamda ders içeriklerine ulaşmasını sağlamaktadır.
EBA’nın amacı; ihtiyaç duyulan yerlerde bilgi teknolojisi kullanılarak teknolojinin eğitime entegrasyonunu sağlamaktır. EBA, sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve doğru e-içerikler sunmak için oluşturmuştur ve geliştirilmeye çalışılmaktadır.
MEB ve içeriklerini paylaşmaya gönüllü eğitim firmaları tarafından hazırlanan dijital kaynaklar mevcutken öğretmen ve öğrenciler de ürettikleri içerikleri sunabilmektedirler. Veliler ve öğretmenler eğitimin niteliğini EBA üzerinden takip ederek görebilmekte, eğitime katkıda bulunabilmektedirler.
2011-2012 eğitim öğretim yılında başlayan FATİH Projesi birçok okula LCD panelli etkileşimli tahta, internet ağ altyapısı ve çok fonksiyonlu yazıcı getirmiştir. Öğretmen ve öğrencilere de tablet bilgisayar dağıtılmış, tahta ve tabletlerde işlenecek ders materyali için Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kurulmuştur. Farklı öğrenme stillerine (sözel, görsel, sayısal, sosyal, bireysel, işitsel öğrenme) sahip öğrencileri kapsamak, bütün öğretmenleri ortak bir paydada buluşturarak eğitime yön vermelerini sağlamak, teknolojiyi etkili kullanmak amacıyla tasarlanmıştır.
EBA 1 Aralık 2016 tarihinde yayımlanan 4. sürümde yeni logosu, yeni sloganı ve yeni özellikleriyle kullanıma açılmıştır. Bu sürümde EBA Haber Modülü sosyal medyada paylaşılabilir hâle getirilmiştir. Ayrıca mobil uygulama kullanıma açılmıştır.
2019-2020 eğitim öğretim yılı II. döneminden itibaren 11 ve 12. sınıf öğrencilerine EBA Akademik Destek bölümünden üniversite sınavına rehberlik etmeye başlamıştır.
20 Mart 2020 tarihinde salgın ve karantina tedbirleri nedeniyle öğrencilerin eğitiminin evden devam edebilmesi için TRT ile ortak EBA TV yayına başlamış, İlkokul, Ortaokul ve Lise için üç ayrı televizyon kanalı açılmıştır.
Milli Eğitim Bakanı, EBA’nın ilk gün çöküşünü ne hikmetse olumlu karşıladı. İlginin yüksekliğine bağlayıverdi. Aslında kullanıcı sayısı belli idi. İlkokul birinci sınıfları çıkarırsanız yaklaşık 16 milyon öğrencinin sistemde ders başı yapması gerekiyordu. Yüklenme fazlası ne anlama gelir? Sistemin 16 milyon kullanıcıya göre tasarlanmadığı anlamına gelir.
Çok yönlü düşünemeyen karar vericiler, aynı evde ikiden fazla öğrencinin de ders başı yapacağını görmesi gerekirdi. Bu sistemin gelecekte de daha fazla kullanılacağını görmeyen beyinler, ne yazık ki daha birçok sorunu da önceden göremediler.
Köy okulları kapalı. Taşımalı eğitim var. EBA taşıma işini kaldırdı. İyi de derse giremeyen 1.5 milyon öğrenci ortada kaldı. Koca yaz okullar açılacak mı açılmayacak mı diye geçti. Her zaman kervan yolda düzülmüyor. Eğitimde ipin ucu kaçtı mı toparlaması zor oluyor. Millet eğitimsiz kalsın zihniyetine hizmet ediyorlar sanki.