Konvansiyonel tarım artık yerinde saydırmaya başladı.

Konvansiyonel tarım artık yerinde saydırmaya başladı. Sürekli yeni arayışlar, yeni çeşitler, sürekli değişen ilaç ve hormonlar, gelirleri düşürdüğü gibi, dünyaya zehir yüklemeye devam ediyor.
Genetiği değiştirilmiş ürünler, zararlılara karşı savaşta umut olmuşlardı ama nafile. İlaçlara bağımlılığın azalacağı zannediliyordu.
Mısırda genetiği değiştirilmiş çeşitlerle kök ve sap kurtlarına dayanıklılık sağlanmıştı. 2003 yılında tescil edilmiş ve piyasaya sunulmuştu. Ancak yeni çeşitlere dayanıklı kök ve sap kurtları yeniden yaygınlaştı ve genetiğini değiştirmek de işe yaramadı.
Uzmanlar zararlılarla savaşta artık ekim nöbetinden başka çare olmadığını belirtiyorlar. Zararlıları aç bırakıp, nüfuslarını azaltmaktan başka yol görünmüyor.
Mevsim boyunca aynı alanda farklı ürünlerin yetiştirilmesi olarak tanımlanan münavebe veya ürün rotasyonu, çok eskiden beri kullanılan yöntemdir.
2016 yılında, ABD Çevre Koruma Dairesi, GDO’lu mısır yetiştirilen alanlarda dirençli mısır kök ve sap kurtlarının neden olduğu zararı azaltmanın birincil aracı olarak ürün rotasyonunu zorunlu kılmıştır.
Uzmanlar, ABD’nin Illinois, Iowa ve Minnesota'daki 25 bölgeden altı yıllık tarla verilerini analiz ederek münavebenin zorunlu olduğunu, aksi takdirde, zararlılarla başa çıkmak için her geçen yıl ilaç yükünün arttığını rapor etmişlerdir. Aynı zamanda münavebe uygulanan alanlarda ise ilaç kullanımının azaldığını ve verimliliğin arttığını tespit etmişlerdir.
Rotasyon alanlarında yapılan çalışmalara göre, ürün rotasyonu, verimi arttırmak, gübre kullanımını azaltmak ve ilaç kullanımını azaltmada son derece etkili olmuştur.
Pamukta en önemli sorunlardan biri pembe kurttur. Kozaya girerek lifin kalitesini yerle bir eder. Pembe kurda dayanıklı genetiği değiştirilmiş pamuk çeşitleri geliştirilmiş, ancak kısa süre sonra Hindistan’da bu zararlının dirençli ırklarla zarar yapmaya devam ettiği gözlenmiştir.
Hem mısırda hem de pamukta, zararlılara dayanıklı olarak geliştirilen genetiği değiştirilmiş çeşitlerin uzun süre piyasada kalması için, her iki üründe zararlıların konukçu olarak kullanabileceği çeşitler tarla kenarlarına ekilmiş, ancak yine de dirençli ırk gelişimine engel olunamamıştır.
Çalışmalar, birçok yönden, eskiden uygulanan yöntemlerin geçerli olacağını göstermektedir. İnsanlar, tarımın başlangıcından bu yana münavebe uyguluyorlar. Aynı tarlada ve bölgede sürekli ürün rotasyonu uyguluyorlar. Ancak son yıllarda gelişen ticari baskılar, münavebeyi unutturduğu gibi, biyolojik çeşitliliği de ciddi bir şekilde azaltmıştır. Zararlı böcekler için daha fazla yaşam ve çoğalma alanı sunulmuştur.
Uzmanlar genetiği değiştirilmiş çeşitlerin sağlayacağı yararları dahi uzun süre ayakta tutmak için ürün rotasyonunun şart olduğunu belirtmektedirler.
Münavebe uygulanan alanlarda, zararlı nüfusu hızla düşmekte, ilaç kullanımı da yarı yarıya azalmaktadır. Mısır ve soya münavebesi uygulanan alanlarda daha olumlu sonuçların alınması, tarım alanlarının ilaç yükünü azaltma konusunda ümitleri artırmaktadır.