Küresel ısınma hemen bütün dünyada bitkisel üretimi yakından etkiliyor. Su kaynaklarının azalması, normallerin üzerine çıkan sıcaklıklar, ekim dikim uygulamalarından hasada kadar bütün uygulamaları ol

Küresel ısınma hemen bütün dünyada bitkisel üretimi yakından etkiliyor. Su kaynaklarının azalması, normallerin üzerine çıkan sıcaklıklar, ekim dikim uygulamalarından hasada kadar bütün uygulamaları olumsuz etkiliyor.
Son 664 yılı kapsayan üzüm hasat tarihleri incelendiğinde, son 30 yılda sıra dışı iklim olaylarının meydana geldiği dikkati çekiyor. Doğu Fransa'nın Burgundy kentinde şaraplık üzümlerin 1988'den bu yana, son altı yüzyıla göre normalden ortalama 13 gün önce hasat edildiği, bunun sıcak ve kurak yaz periyodundan kaynaklandığı ifade ediliyor.
1980'lerin ortalarından bu yana hızlanan ısınma trendinin birçok üründe verimi ve kaliteyi dillendiren uzmanlar, arşiv kayıtlarına göre gelecekte çeşit değişimine de gidilebileceğini belirtiyorlar.
Burgundy bölgesinde 1987 yılına kadar şaraplık üzümler 28 Eylül'den itibaren toplanırken, hasatlar 1988'den beri ortalama 13 gün önce başlamaktadır.
Üzüm hasat tarihleri, iklim değişimlerini gözlemlemek için önemli veriler olarak kabul edilmektedir. Şaraplık üzümlerin yağış ve sıcaklık değişimlerine hassas olması, sıcaklık artışlarının erken hasatla neticelendiği ortaya çıkmaktadır.
Avrupa Yerbilimleri Örgütünün yaptığı çalışmada, Paris'in son 360 yılını kapsayan ayrıntılı sıcaklık kayıtları incelenmek suretiyle, erken hasatların nedenleri ispatlanmıştır.
Artan sıcaklıklar küresel şarap üretimini tehdit ediyor. Bu nedenle mevcut çeşitlerin erken hasada gelmesi, gelecekte artacak sıcaklıkların, hasatları daha da öne alması şaraplık üzüm yetiştiriciliğinde en önemli sorun olarak görünüyor.
Küresel ısınma sorununa çözüm olarak kuraklığa ve yüksek sıcaklığa daha dayanıklı üzüm çeşitlerinin bulunması ön görülüyor.
Şaraplık üzümler iklime, özellikle sıcaklığa son derece duyarlı olarak biliniyor. Küresel ısınma sonucu artan sıcaklıklar, mevcut şaraplık üzüm yetiştirilen bölgelerin yarısını etkiliyor.
Halen Fransa’da en fazla yetiştiriciliği yapılan kabarnet şaraplık üzüm çeşidinin sıcaklığa hassas olması nedeniyle, daha dayanıklı çeşitlerle değiştirilmesi planlanıyor. Syrah ve Grenache çeşitleri sıcağa daha dayanıklı oldukları için tercih ediliyor.
Halen üzüm bölgelerinde sıcaklığın son yıllarda ortalama 2 derece arttığını gösteren meteorolojik kayıtlara göre üzüm üretiminde bir gerilemenin söz konusu olduğu dikkati çekiyor. Eğer sıcaklık 2 derece daha artarsa üretimin çeşit değişimi nedeniyle yarı yarıya azalacağı ifade ediliyor.
Cabernet Sauvignon, Chasselas, Chardonnay, Grenache, Merlot, Mourvedre, Pinot Noir, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah ve Trebbiano çeşitlerinin uyanma, çiçeklenme, meyve tutma ve hasat tarihleri modellenmek suretiyle gelecekte hangi bölgelerde yetişebileceği tahmin edilmeye çalışılıyor. Uzmanlar, bu çeşitlerle kaliteli şarap üretmek için farklı bölgelerde yetiştirilmesi gerektiğini belirtiyorlar.
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde, üzüm yetiştiriciliğinin en önemli sorunu artan sıcaklıklar ve kuraklık. Bu nedenle, üzüm üretim bölgelerinin daha kuzey ve güney enlemlere doğru kayması kaçınılmaz görünüyor.