Malum salgının etkisi sürüyor. Her ne kadar maske konusu dışında konuştuğumuz bir konu kalmadıysa da, toplumdaki rahatlık dikkat çekici, kurallar ne yazık ki ciddiye alınmıyor…

Malum salgının etkisi sürüyor. Her ne kadar maske konusu dışında konuştuğumuz bir konu kalmadıysa da, toplumdaki rahatlık dikkat çekici, kurallar ne yazık ki ciddiye alınmıyor…
Corona virüsü sebebiyle uzun süredir kapalı olan salonları da 1 Temmuz itibariyle tekrardan kapılarını açıyor.
Evlenecek çiftler dört gözle düğün salonları için yayınlanacak genelgeyi bekliyordu. İçişleri Bakanlığı da düğün salonları için alınacak tedbirleri yayınladı. Düğün kültürü de komple değişti. Şimdi düğün merasimine gelen olacak mı, kurallara uyulacak mı, halaysız düğün nasıl olacak? Bunlar hep merak konusu…
Aslında gözlemlediğim kadarıyla nikah kıyan, ev düzen ve borca girenler çok endişeli. Zira borçlar nasıl ödenecek bilinmiyor… 
Kurallar ise çok ince düşünülmüş.
Genel esaslar şunlar:
Düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılacak ve süre kısa tutulacak. Düğünlerin yapılacağı mekânların işletmecileri tarafından genel kullanım alanlarına ve oturma düzenine ilişkin mesafe planı hazırlanacak. Düğün mekânının misafir kapasitesi mesafe planına göre belirlenecek. Bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilecek ve kapasite bilgisi düğün mekânının girişinde görülebilir bir yere asılacak. Hazırlanan plan çerçevesinde mekânın girişlerinde ve sıra oluşabilecek her noktada mesafeyi sağlamaya yardımcı yer işaretlemeleri yapılacak.
Temizlik, maske ve mesafe kuralları ile uyulması gereken diğer kurallara ilişkin bilgilendirme afişleri düğün yapılacak mekânların girişlerine ve içerisinde uygun yerlere asılacak. Misafirlerin girişlerde mutlaka ateş ölçümleri yapılacak. 38 C’den yüksek olan kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesi sağlanacak. Ateş ölçen personel sorumlu tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanacak. Düğün mekânlarının girişlerinde ve ortak kullanım alanlarında (ana salon, bina girişi, kantin / kafeterya, lavabolar vb.) el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulacak. Teması mümkün olduğunca azaltabilmek için bunların mümkünse fotoselli olmaları ve misafirlerin ellerini dezenfektan/el antiseptiği ile temizlemelerinden sonra içeri girişleri sağlanacak. Her masada yeterli sayıda en az yüzde70 alkol içeren kolonya veya el antiseptiği bulundurulacak. Düğün yapılacak mekânlara maske takılarak girilecek, işletme sahiplerince girişlerde yeterli miktarda maske bulundurulacak. Maskesiz misafirlere girişte maske dağıtılacak. Ayrıca maskelerin düğün sürecinde de takılması (gelin, damat, nikâh memuru ve şahitler dâhil olmak üzere) sağlanacak. Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilecek. Düğün esnasında veya akabinde yemek ikramı olması durumunda 30 Mayıs tarihinde valiliklere gönderilen genelge hükümlerine ve Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan COVID-19 kapsamında Restoran, Lokanta, Kafe, Pastane, Börekçi, Tatlıcı ve İçerisinde Yeme-İçme Hizmeti Sunan İşletmelerde Alınması Gereken Önlemlere uyulacak. Misafirlerin oturma düzeni masalar arası en az 1,5 metre, sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenecek. Mesafe ve oturma düzeni kuralları, aynı evde oturan çekirdek aileden olan misafir grubu için uygulanmayacak.  Düğünlerde karşılama, uğurlama ve takı merasiminde tokalaşma ya da kucaklama, sarılma yapılmayacak, mesafe korunacak.  Takı merasimi, hediyelerin düğün mekânının uygun bir yerinde bulundurulacak sandık vb. bir toplama kutusuna konulması şeklinde yapılacak.
Halay çekmek de yasak…
KURDELA YERİNE ŞEFFAF POŞET

Altın takılar bu yıl artık damat ve gelinin boynunda asılan kurdelalara takılmayacağından hediye kutularına bırakılacak. Takı hassasiyeti olan vatandaşlar için özel paketler hazırlanıyor. Yani kim kime ne takmış belli olsun diye takıları şeffaf babet poşetlere koyarak üzerine isminin yazıldığı etiketler yapıştırılacak.
 
İlginçliklere de alışacağız sonuçta, ne demişler her şeyin başı sağlık…