Bir normalle süreci başladı alıp başını gitti.

Bir normalle süreci başladı alıp başını gitti. Aslında kurallar var mı, uygulanıyor mu belli değil. Bu işin yasası mı var, kuralı mı var, o da belli değil.
Bakanlar açıklama yapıyor, karar mercileri farklı açıklama yapıyor. Hemen bütün gelişmeler ayan beyan ortada iken, biri sokağa çıkma yasağından, diğeri serbestliğinden dem vuruyor. Bilgi eksikliği devletin hemen bütün kademelerinde ortaya çıkıyor. Liyakat azaldıkça olan millete oluyor.
Neyse, normalleşme süreci içerisinde sosyal etkinlik merkezlerinde çeşitli kurallar var ve çalışanlar, insanımızı uyarmakta gecikmiyor. Alışveriş alanlarında, market ve bakkallarda da maske özellikle hatırlatılıyor.
İnsanımız korona salgınıyla ilgili olarak yarı yarıya bilinçlendi sayılır. Az çok hemen hergün televizyonlarda ve sosyal medyada yapılan açıklamaları izledi. Uyulacak kuralları az çok öğrendi. Trafik kurallarını da biliyor ama kazaların çoğunluğu kural ihlallerinden kaynaklanıyor. Sokağa çıkma serbestliklerinde de sokakları dolduruverdi. Kurallara bir nebze de olsa uymaya çalıştı ama nafile.
Sokaktaki insanımızın çoğunluğu salgından kendini korumaya çalışıyor. Hasta olup olmadığını bilen yok. Ateş yoksa hastalık yok denip geçiliyor. Diğer bir deyişle, insanların başkalarının hasta olmasına sebep olmak gibi çok fazla kaygısı bulunmuyor sanki.
Şehirlerarası seyahatler başladı. Şehrimizin güzide firması Truva Turizm, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere çoğu seferlerini başlattı. Yollarda neredeyse tek başına özverili bir şekilde çalışıyor. Allah kolaylık versin.
Seyahatler eskisi gibi yoğun olmayacak gibi görünüyor. Turistik amaçlı seyahatler nerdeyse onda bire düşüyor. Turistik tesisler ne kadar önlem almış olsalar da, insanların tatil ve turistik amaçlı seyahat programları ertelenmiş veya iptal edilmiş görünüyor.
Kahvehane, lokanta ve benzeri yerlerde müşteri yoğunluğu çok düştü. Her ne kadar kurallara göre fiziksel mesafe hesapları zaten sandalye sayısını düşürmüştü ama yine gün içerisinde çay, kahve ve meşrubat satışları çok düşük düzeylerde seyrediyor.
Eğitim sistemleri allak bullak oldu. Bu sene sınava girecek gençlerimiz, kesintili çalışma programları içerisinde hazırlık yaptılar. Salgından en çok etkilenen 20 yaş altı gençler oldu. Sınav zamanına kadar psikolojileri düzelir inşallah.
Altmış beş yaş ve üzeri sokağa çıkma yasakları yüzünden evlerine tıkılıp kaldılar. Emekli olan vatandaşlarımız sosyal etkinlik alanlarının en önemli müdavimleri idiler. Bundan sonra serbest olsa bile, hastalanmamak adına uzak durmaya çalışacaklardır.
Sürekli yapılan programlar insanları hasta olmaktan korkuttu. Aslında fiziksel mesafeyi de sosyal mesafeye dönüştürdü. Neticede insanların sosyal ilişkileri adamakıllı zayıfladı. Birbirlerinden hastalık kapabileceği endişesini çok arttırdı.
Korona salgını hijyen ve temizlik konusunda insanları epey eğitti. Bu gelişme nezle ve grip gibi hastalıkların yayılmasını önleyecek düzeylere geldi.
Bütün sektörler ve çalışanları salgından çok ciddi zarar gördü. Telafisi epey uzun zaman alacak. Bazı alanlarda devletin sübvansiyon uygulaması gerekiyor. Tekerleği döndürecek tedbirlerin bir an önce alınmasında önemli yararlar bulunuyor.