Jack Rodney Harlan 7 Haziran 1917 yılında Washington’da dünyaya gelmiştir.

Jack Rodney Harlan 7 Haziran 1917 yılında Washington’da dünyaya gelmiştir. Bitki toplayıcısı ve bitki bilimcisi olarak bilinir. Aslında gen kaynaklarının ve biyo çeşitliliğin korunmasında müthiş çalışmaları vardır.
İşini temelde babasından öğrenmiştir. Babası Harry Harlan, dünyanın önde gelen taksonomist ve bitki toplayıcılarından olan Vavilov’un yakın arkadaşıdır. Harry Harlan, ABD Tarım Bakanlığı'nda arpa üzerinde çalışan ve yeni genetik materyal bulmak için tohum toplama seferlerinde dünyayı dolaşan bir ziraat mühendisidir.
Jack Harlan, daha on beş yaşında iken evlerinde misafir olarak kalan ve uluslararası bir konferans için gelen Rus Bitki Bilimci Vavilov ile tanışmıştır. Harlan, Vavilov’dan çok etkilenmiş ve bitki toplayıcısı olmanın ne kadar önemli olduğunu kavramıştır. Üniversiteyi bitirdikten sonra Vavilov ile çalışmak için Rusya'ya seyahat etmeyi planlamıştır. Ancak Vavilov'un Sovyet devlet başkanlarıyla ilişkilerinin kötüleşmesi ve sürgün edilmesi nedeniyle çalışma programı iptal edilmiştir.
Harlan, işletme bölümünden mezun olmuştur. 1938-42 yıllarında Kaliforniya Üniversitesinde ünlü botanikçi ve genetikçi G. Ledyard Stebbins’in yanında yüksek lisans ve doktora çalışması yaparak bitki toplama ve kültüre alma konusunda bilgilerini geliştirmiştir.
1942'den 1951'e kadar babası gibi ABD Tarım Bakanlığında çalışmıştır. Burada daha çok yem bitkileri yetiştiriciliği ve otlatma yönetimi üzerine çalışmalarda bulunmuştur.
1951 yılında çeşitli üniversitelerin çalışma tekliflerini reddetmiştir. 1966 yılında Illinois Urbana Üniversitesinde bitki genetik profesörü olarak Bitkilerin Evrimi Laboratuvarını kurmuştur.
1980'lerde Louisiana’ya taşınmış ve Tulane Üniversitesinde yardımcı profesör olarak görev yapmıştır.
Harlan, bitki biyo çeşitliliği alanında çeşitli makaleler yayınlamıştır. Konvansiyonel tarımın yerel genotiplerin kaybolmasına neden olduğunu ve bunların muhafaza altına alınması gerektiğini sürekli savunmuştur.
Bir bilim adamı olarak Harlan, birbirini tamamlayan iki araştırma alanında yoğun mesai harcamıştır. Birincisi hastalıklara dayanıklı ve yüksek verimli genotiplerin bulunması ve geliştirilmesi, ikincisi ise kültür bitkilerinin kökenlerinin bulunması. Kariyeri boyunca dünyanın dört bir yanındaki kırktan fazla bitki ve tohum toplama seferi gerçekleştirmiştir. Bu seferlerin çoğu Amerikan Tarım Bakanlığı tarafından finanse edilmiştir.
Harlan tarafından toplanan tohumlarından bazıları Amerika’da yetiştirme programlarına alınmış ve başarılı olmuştur.
1948'de Harlan ve meslektaşı Osman Tosun Türkiye'nin doğusunda bazı buğday taneleri toplanmış ve ABD’de tohum bankasına alınmıştır.
ABD’de ilerleyen dönemlerde, özellikle 1960’larda ortaya çıkan pas hastalıkları buğday üretimini düşürmüş ve Türkiye’den götürülen yerel çeşitlerini pas hastalıklarına dayanıklı olduğu ortaya çıkmış ve yeni çeşitler geliştirilmiştir.
Harlan, Türkiye’den önemli miktarlarda tohum toplamış ve ABD’ye götürerek gen kaynakları koruma merkezinde koruma altına almıştır. Biyolojik çeşitliliğin korunmasında önemli hizmetler gerçekleştirmiştir. Artvin, Van, Erzurum, Hakkâri, Elâzığ, Şanlıurfa başta olmak üzere birçok bölgede tohum toplamış, yaptığı çalışmaları hatıralarında önemle vurgulamıştır. Harlan, Artvin Yusufeli’nde yaptığı çalışmalarda dikkatini çeken göçer bahçıvanlığı güzel örneklerle dile getirmiştir.