Balın kaynağına göre isimlendirilmesinde yapılan analizlerin çok güvenli olmadığı ortaya çıktı.

Balın kaynağına göre isimlendirilmesinde yapılan analizlerin çok güvenli olmadığı ortaya çıktı. Arıların polen ve nektar kaynaklarından topladıklarıyla yaptığı balı tanımlamak çok kolay olmuyor.
Bal örneklerini incelerken, balın türünü tanımlamak için polen kullanan bilim adamları birçok sorunla karşılaşıyorlar. Dünyanın dört bir yanından toplanan binlerce bal örneğinin tanımlanmasında polenlerin balı tanımlamada yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır.
Bal arılarının polen ve nektar toplamada eşit davranmadığına dair çok fazla sayıda kanıt bulunmaktadır. Arıların çoğunluğu kovana geri dönüşleri sırasında nektar toplama ve çok miktarda polen yükleme yeteneğindedir. Geri kalanı ise nektar toplamayı tercih etmektedir. Polen tanesi büyüdükçe arılar nektar toplamayı azaltmaktadır.
Arıcıların çoğunluğu bal hasadı esnasında balı ince elekten veya filtreden geçirmekte, poleni ayırmaktadır.
Polen, balın bir parçası olabilir. Bir bal arısı bir çiçeğin üzerine indiğinde, çiçeğin polenlerinden bazıları arı tarafından emilen ve midesinde saklanan nektarın içine düşmektedir. Aynı zamanda, diğer polen taneleri kıllara, bacaklara, antenlere ve hatta ziyaret eden arıların gözlerine yapışmaktadır.
Polen, bal analizinde önemli bir araçtır. Polen türü, bal üretmek için arılar tarafından kullanılan çiçek kaynaklarının belirtecidir. Neticede, balda polen yoğunluğu balı isimlendirmede kullanılır. Balın isimlendirilmesi ticari olarak önemlidir. Bazı ballar kıymetli ve fiyatı yüksektir.
Balın polen analizine sıklıkla ihtiyaç duyulmasının en önemli nedenlerinden biri de coğrafi kökenini belirlemektir.
Bahar balının belirlenmesinde bitki türlerine ait polen yoğunluğunu tespit etmek zorlaşmaktadır. Bununla birlikte, en fazla bulunan polenler, balın tanımlanmasında kullanılmaktadır.
Polen incelemeleri, bala şurup karıştırılıp karıştırılmadığını da göstermektedir. Gerçi prolin değeri de şeker şurubu kullanıldığını ortaya çıkarabilmektedir. Yine de balın kıymetlendirilmesi açısından polen yoğunluğunu görmekte yarar vardır.
Balın keçeden geçirilmesi, polenlerin çoğunu toplamaktadır. İşlenmiş balların tanımlanması güçleşmekte, yanlış tanımlamalar yapılabilmektedir.
Uzmanlar, balın hasadı esnasında kaba bir süzgeçten geçirilmesinin yeterli olduğunu belirtmektedirler. Bal şişeleme ve paketleme tesislerinde polenlerin çoğu filtrelendiğinden tanımlama mümkün olmamaktadır.
Hangi bitki örtüsü olursa olsun, arılar diğer çiçeklerden de polen ve nektar toplamaktadırlar. Aynı zamanda rüzgârla havada taşınan polenler de bir şekilde kovana gelebilmektedir. Arının ziyaret etmediği çiçeklere ait polenlere de bal içinde rastlanabilmektedir.
Adına doğru bal üretmek, balı sınıflandırmak arıcı gelirlerini artırmada önemli bir faktördür. Ne kadar olursa olsun, analiz ettirmek ve bala kimlik kazandırmak son derece önemlidir.
Yarın mübarek Ramazan Bayramı. Koca Ramazan ayı geldi de hasrete gidiyor bile. Sokağa çıkma kısıtlamaları altında bir bayram kutlanacak. Garip uygulamalar ama hastalığın yayılmaması lazım. Bilişim sektörünün sesli ve görüntülü hizmetlerinin kullanılacağı bir bayram olacak. Gelecek bayramlar adına layık bir şekilde kutlanır inşallah.
Ramazan Bayramımız mübarek olsun.