.

Sloganlar güzel. Yerli ve milli. Vitrin süsleme sanatında uzman olan iktidar sahipleri, ne yazık ki, terli ve milli sloganlarıyla tarımın içine ediyorlar. Bu iktidar döneminde gıda güvenliğini kaybeden memleket, çiftçisinin de yerli ve milli maskesiyle canına okumaya devam ediyor.
Son bir hafta içinde olanlara bakın. İthalat lobisinin önüne geçeyim diyen yok.
Geçen hafta İskenderun limanına yanaşan gemi 10.000 bin adet besi danasını kaşla göz arasında indirdi gitti.
Türkiye, korona salgınından dolayı hafta sonu hayatın durduğu bir dönemde büyük bir hayvan sevkiyatına sahne oldu. Koronavirüsün yayılma hızı en yüksek olan ülkeler arasında bulunan Brezilya’dan ithal edilen yaklaşık 10 bin baş besilik hayvan, pazar akşamı İskenderun Limanı’na indirilerek yüzlerce TIR’larla Şanlıurfa’ya taşındı. İthalatı yapan firma, kendisine sağlanan bu ayrıcalıktan dolayı büyük bir rant elde etmiş olurken, koronavirüsten dolayı her bakımdan tedbirlerin artırıldığı bir dönemde bu ithalatın yapılması izleyenlere ne alaka dedirtti.
Geçen gün yine bir cumhurbaşkanlığı kararı resmi gazetede yayınlandı. Ayçiçeği üreticisinin canına okuyacak bir karar.
Cumhurbaşkanı kararı ile sadece hasat döneminde uygulanmak üzere, ham ayçiçeği yağında %30 olan gümrük vergisi %18'e, yağlık ayçiçeği tohumunda %13 olan gümrük vergisi %9'a indirildi.
Bu karar, temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla alınmış. Sadece hasat döneminde uygulanmak üzere alınmış bir kararmış. Trakya’da biçerdöverler hasada girecek, hasat edilen ayçiçeği yağ sanayine giderken dışarıdan ucuz yağ gelecek. Ucuz yağ gelince ayçiçeği fiyatları düşecek. Üretici zarar edecek. Seneye daha az ekecek. Bu kararname için lobi yapanlar daha çok ithalat yapacak ve daha çok kazanacak. Çiftçi borçlarına takla attırmak için banka kapılarını aşındıracak. Bu vergi oranlarının indirilmesinin Türk çiftçisinin yararına olacak diyen varsa aklını muhakemesini yitirmiştir.
Yine geçenlerde Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2,5 milyon ton hububat ve 100 bin ton kuru baklagil ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı. Hububat ve Bakliyat İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kararda, geçen seneki karara atıfta bulunularak Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne sıfır gümrük vergisiyle, 100 bin ton kuru baklagil, 1 milyon ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç ithalat izni verildi.
Bu ithalatlar her geçen gün artıyor. Geçen sene buğday ithalatı 10 milyon tona dayandı. Bakliyat ithalatı mercimek, fasulye ve nohut üretimini bitirme noktasına götürüyor.
Türk çiftçisinin aleyhine olan bu gümrük vergisi sıfırlamaları ve hasat döneminde ithalat izinlerine itiraz eden, protesto eden çiftçi örgütü oldu mu? Efendim memleket korona salgınıyla uğraşıyor değil mi? İthalat kolaylıkları korona salgınının önüne mi geçecek?