.

Dünya korona ile savaşırken bir yandan da işine gücüne bakıyor. Bakmak da zorundadır. Çünkü üretim devam etmeli, mal ve hizmet üretimi ihtiyacın gerisine düşmemelidir.
Amerikalı usta arıcı Len VanMorion, ABD’de arıcıların bal gelirlerinin 2020 yılında önemli derecede düştüğünü, balı kovanda bırakmanın daha iyi olacağını anlatıyor.
ABD’de 2020 yılında toplam arıcılık gelirleri içinde balın payı %30’a düşerken, tozlaştırma gelirleri hızla artıyor.
Bal satışlarından gelir elde edemeyen arıcıların önemli bir kısmı balı kovanda bırakmayı düşünüyor. Bunun kökeninde de devletin yurtdışından ucuz bal ithalatına izin vermesi yatıyor.
Diğer arı ürünlerinin çok fazla ticarileşmediği yerlerde arıcıların gelirlerinin çoğunluğunu tozlaştırma kiraları oluşturuyor. Amerika'daki en büyük tozlaşma gelirleri Şubat ve Mart aylarında gerçekleşiyor ve arıcıların çoğunluğu Kaliforniya bademcilerinden geliyor.
Arıcılar bal satışında zorlanıyorlar. Fiyatlar çok düşük düzeylerde seyrediyor. Bal pazarlayan firmalar dünyanın dört bir tarafından bal ithal ediyorlar. Devlet ithalata izin verdiği gibi, paket üzerine menşe yazılması zorunluluğunu kaldırdı. Buna gerekçe olarak bal firmaları çok fazla yerden bal ithal ettiklerini gösteriyorlar.
ABD'deki marketler artık Amerikan ürünlerini öne çıkarmakla ilgilenmiyor. Amerika'daki bal paketleme ve pazarlama firmaları Asya ülkelerinden kilogramı 1 pound'dan daha düşük bir fiyata ithal edebiliyor. Vietnam’dan 66 cent’e ithal edenler var. 
Bal paketleyicileri ithal ettikleri balları yerli bal gibi satabiliyorlar. Pazara o kadar çok yabancı bal sürüyorlar ki, arıcının elindeki balın fiyatı 1 doların altına düşüyor.
Yasalara göre arıcılar üretici etiketleriyle balı doğrudan tüketicilere satabiliyorlar. Ancak yasalar aynı balın üretici etiketiyle marketlere satışına izin vermiyor. Dolayısıyla profesyonel arıcılar ürünlerini bal pazarlama firmalarına satmak zorunda kalıyorlar. Hal böyle olunca fiyatı düşen balı hasat etmek istemiyorlar.
Bal ithalatçılarının geçen yıl ithal ettiği bal miktarı yaklaşık 450.000 tonu buluyor. Amerikalı arıcıların ürettiği bal miktarı ise 100.000 ton civarında bulunuyor. Ancak satılan balın neredeyse tamamı yerli üretim gibi paketleniyor.
Amerikalı arıcılar haksız rekabet koşullarının ortadan kalması ve bin bir emekle ürettikleri balı değer kazanması için, ithal ballara menşe yazılmasıyla ilgili mahkemelere açtıkları davaları kaybediyorlar. Bal ithalatçıları savunmalarında yüzlerce ülkeden bal ithal ettiklerini ve standartlara uygun bal paketlerini belirtmektedirler.
Kuzey Avrupa ülkelerinde de arıcıların en büyük şikâyeti, ülkelerinin kontrolsüz ve ucuz bal ithalatına izin verilmesi.
Çin başta olmak üzere dünya borsalarına ucuz bal süren ülkelerde bu sene bal üretimi düşecek gibi görünüyor. Korona nedeniyle arıcılar bahar bakımlarını ve arı nakillerini zamanında yapamadılar. Korona salgını bal ve arı ürünlerine talebi artırıyor ama üretimi de olumsuz etkiliyor. Dokunmadığı alan kalmadı neredeyse.