.

Hükümet, sloganları iyi buluyor. Kesin cazgır bir danışman olmalı. Koronavirüs salgınına karşı da geliştirilen slogan Ekonomik İstikrar Kalkanı. Adı güzel. İçinde hatırlı ve yandaşlara para desteğinden başka pek bir şey yok. Damadın ekibi hazırlamış olmalı. Kovid-19 salgınının etkilerini azaltmak için 100 milyar liralık bütçe 19 kaleme harcanacak. Kalemlere bakmak lazım bir:
1- Perakende, AVM, Demir-Çelik, Otomotiv, Lojistik-Ulaşım, Sinema-Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil-Konfeksiyon ve Etkinlik-Organizasyon sektörleri için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay erteleniyor.
2- Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak. 3- Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelendi.
4- İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı %18’den %1’e indirildi.
5- KOVİD-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelendi.
6- İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verildi.
7- Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkârların Halkbank’a olan kredi borçları, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemeleri 3 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.
8- Kredi Garanti Fonu limiti 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.
9- Vatandaşlar için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınması teşvik edilecek.
10- 500 bin liranın altındaki konutların kredilendirilebilir miktarı %80’den %90’a çıkartılacak.
11- Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülecek.
12- Asgari ücret desteği devam edecek.
13- Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek.
14- Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak. İşverenlerin işçi maliyeti azaltılacak.
15- En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükselecek.
16- Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek.
17- Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.
18- İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkacak. 19- Tek başına yaşayan 80 yaş üstü yaşlılarımız için, sosyal hizmet ve evde sağlık hizmetlerinden oluşan periyodik takip programı devreye alınacak.
Salgın nedeniyle işsiz kalanlar olacak mı? Çalışma düzeni bozulanlar olacak mı? Maaş alamayanlar olacak mı? Danasını, kuzusunu satamayanlar olacak mı? Borcunu ödeyemeyen çiftçiler olacak mı? Soruları geniş kitleleri ilgilendirecek şekilde çoğaltmak mümkündür.
Koronayla mücadele ile konut satışlarının ne alakası olabilir acaba? Uçak biletleri ucuzlayınca korona azalacak mı?
Yandaş medyaya kalırsa yabancı basın ajansları övgüyle bahsetmiş. Bahsettikleri sayfayı açınca cumhurbaşkanının evden çıkmayın sözü yer alıyor yabancı basın organlarında. Onlar da kandırmaya çalışıyor ne yapsınlar. İşleri bu.