.

Geçtiğimiz sonbaharda başlayan kuraklık bütün azametiyle devam ediyor. Bölgede baraj ve göletler tarihin en düşük seviyelerine indi. Çaylar hala yazın olduğu gibi akıyor. İçme ve kullanma suyu sıkıntısı çekilecek gibi görünüyor. Böyle bir sorun çıkmasa da mısır ve çeltik ekimlerinde kısıntıya gidilebilir. En azından meyveleri kurtarmak gerekir.
Aslında kuraklığın farklı bir boyutu daha var. Meralarda neredeyse ot hiç gelişmedi. Oysa şimdiye kadar çayır çimen olması gerekirdi. Kuraklık meralarda ot gelişimini olumsuz etkilediği gibi, meraya dayalı hayvancılık yapan üreticileri ciddi sıkıntıya soktu. Doğumların tamamlandığı, yakında sağımların başlayacağı bu dönemde, otun yükselmesi gerekirdi.
2019 yılı ekim ayı sonlarında görülen kısmi yağışların ardından yaşanan uzun kuraklık dönemi ekin ekilen alanlarda da belirgin gelişme zayıflığına neden olurken, mera ve nadas alanlarında ot gelişimi arzu edilen seviyeye gelmedi. Halen havaların ılıman gitmesine rağmen, geçen yıllara göre mera bitkilerinin zayıf bir şekilde gelişmesi, koyun ve keçi yetiştiriciliğini olumsuz etkilemektedir. Yazın sulanan alanlarda diz boyu hardallar varken meralarda otun yüksekliği dört parmağı bulmadı. İlkbaharda da yağacak yağışların mera bitkilerinde çok fazla faydası olmadığını bütün çobanlar bilir. Sonbahar ne kadar güçlü olursa ilkbahar da o kadar güçlü olur.
Normal sezonlarda sonbahar yağışları meraların yeşermesi için yeterli olmaktadır. Bu yıl ise yaşanan kuraklık otun gelişmesine izin vermedi. Kışın ortasında, havaların ılıman gitmesi nedeniyle mera bitkileri yeni yeni yeşermeye başlamaktadır. Geçen yıla göre, önümüzdeki yılda meraya dayalı hayvancılık yapan üreticilerimiz bu sene iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kalacaklardır. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri artacaktır.
Sonbahar ve ilkbaharda meraların yeterince gelişmemesi sonucu artan besleme maliyetlerini kuzu kesim fiyatları inşallah telafi eder.
Meralardan yeterince yararlanamamanın yanında, süt verimlerinde de ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Yeterince beslenemeyen hayvanların süt verimini artırmak için ek yemlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Yem fiyatlarının yüksekliği dikkate alınırsa meraya dayalı hayvancılık ekside görünmektedir.
Kuraklık afet sayılabilecek düzeydedir. Kışlık ekimlerin yanında meralarda da ciddi sıkıntılar vardır.
Yıllık bitkilerin yavaş gelişmesi, gelişimlerinin geç kalması arıcılığı da etkileyecek düzeydedir. Çiçek sayısının ve nektar veriminin azalma ihtimali yüksektir. Arılara daha fazla kek ve şurup verme zorunluluğu vardır. Çiçekli çalılarda pek düşüş beklenmemekle birlikte, otsu türlerden yararlanma şansı düşmektedir.
Bu mevsimde akan dereler hala akmıyor. Çeşmelerin suyu çoğalmadı. Bu durum toprağın doymadığını, yer altı su rezervlerinin dolmadığını göstermektedir. Günlerin uzadığı dönemde yağan yağışların önemli bir kısmı sıcaklığın yükselmesi nedeniyle havaya geri dönmektedir. Yeraltı sularından yararlanılan alanlarda da sulama sıkıntısı ihtimali bulunmaktadır.