.

Malum kış mevsimi. Bal tüketiminin arttığı dönem. Litvanya’da bal tüketiminin iki katına çıktığı belirtiliyor uzun kış mevsiminde. Aynı zamanda Litvanyalı bazı arıcılar, kış mevsiminde tüketilen balın sınıflandırılmasında yarar olduğunu belirtiyorlar.
Hangi balın hangi rahatsızlığa iyi geldiğini bilmekte fayda var. Hassas mideye sahip olan insanlar daha hafif tadı olan balı seçmelidir. Böğürtlen ve ahududu gibi bitki balları daha hafif olup, öksürük, boğaz ağrısı gibi sorunlarda daha etkilidir. Arıların çayırlardan, orman bitkilerinden, karabuğdaydan topladığı bal daha keskin, daha yoğun bir tada sahiptir.Bu tür ballar, kalp ve kan damarlarını güçlendirmek için daha yararlıdır, Ancak boğaz ağrısını hafifletmek için çok etkili değildir.
Salgı balı en değerli olanlardan biridir. Çam başta olmak üzere meşe ve diğer bitkilerden toplanan salgı balı uzun süre donmaz. Mineral ve antioksidan maddeler bakımından çok zengindir. Hastalıklara karşı koruyucu özellikleri vardır.
Bahar balı hafif bir baldır. Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirmede etkilidir.
Doğal ıhlamur veya aynı dönemde çiçekli olan karabuğday, ahududu, zencefil, kekik, nane ve oğul otu balları son derece aromatiktir. Hoş kokulu olmasının yanında kremalaşması tüketici tercihini arttırmaktadır.
Bal yeni hasat edildiğinde canlıdır. İçerisinde yararlı bakteriler vardır. Uzun süre canlı kalırlar. Balı buzdolabına koymak çok doğru değildir. Kuru ve serin yerde tutmak en iyisidir. Dışarıdan kolay etkilenir. Bunun içinde kabın ağzını sıkıca kapatmakta fayda vardır.
Çaya bal katılması sıklıkla uygulanan bir davranıştır. Ancak sıcak çaya bal ilavesi balın etkinliğini düşürmektedir. Ilıdıktan sonra eklenmesi daha yararlıdır.
Balın faydaları sadece kış mevsiminde soğuk algınlıklarıyla sınırlı değildir. Çok sayıda kullanım alanları bulunmaktadır.
Bal kuru ciltler için ilaç gibidir. Yarım bardak su, süt, yulaf ezmesi karıştırdıktan sonra bir çorba kaşığı bal ekleyip 5 dakika pişirmek suretiyle harika yüz maskesi yapılmaktadır. Karışımı yüze sürüp 10 dakika sonra yıkamak yeterli olmaktadır. Bu şekilde cilt gün boyu nemli kalmaktadır.
Bal, cildin canlılığını geri kazandırmada da çok etkilidir. Bir çay bardağı-100 ml sıcak suya dörtte biri kadar rendelenmiş sabun, çeyrek bardak yulaf ezmesi, bir çorba kaşığı bal ve bir çorba kaşığı badem yağı ilave edilir. Bu karışımı iyice karıştırdıktan sonra kalıplara koyup bal sabunu yapıp banyoda kullanmak cildi gençleştirmektedir.
Balmumu çatlayan dudaklar için çok faydalıdır. Bunun için sıcak su, iki yemek kaşığı balmumu, iki yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı, bir yemek kaşığı shea (karite) yağı, birkaç damla mandalina esansiyel yağı eklemek suretiyle mükemmel bir krem elde edilmektedir.
Bal losyonu da vücut sağlığı için önemlidir. Bunun için bal iyice akışkan oluncaya kadar ısıtılır. Bir tatlı kaşığı bala bir çorba kaşığı lavanta kurusu gelecek şekilde iyice karıştırılır. Yaklaşık bir hafta demlenir. Ardından bir çorba kaşığı karışıma 8 damla gelecek şekilde kokusuz bir losyonla karıştırılır. Ev yapımı losyon hazırlanmıştır.
Bal saçları güçlendirmede de etkilidir. Banyodan sonra saçlara bal yedirip, birkaç dakika sonra durulamak, saçlara canlılık kazandırdığı gibi, baş ağrısını da gidermektedir.