.

Küresel ısınma bütün hünerlerini gösteriyor. Haziran ayında bir gün sele neden olan sağanaklar, Ocak ayında makul olmayan sıcak bir gün, Nisan sonunda aşırı soğuklar hep küresel ısınmanın habercisi. İnsanoğlu bu gelişmeleri ya anlamak istemiyor, ya da anlıyor ama işine gelmiyor. Havayı ısıtmaktan, atmosfere karbondioksit salmaktan, denizleri gölleri sentetik kimyasal havuzuna çevirmekten bir türlü vazgeçmiyor.
Bilim adamları yıllardır hava koşullarının bir şeyler anlattığını söylüyorlar ama pek duyan olmuyor. İnsan kaynaklı küresel ısınmanın hava durumu üzerindeki doğrudan etkisini ortaya çıkarmak için yeterince bilgi depolandığını ifade eden uzmanlar, 70 derecelik sıcaklı ölçümlerine hazırlıklı olunması konusunda uyarıda bulunuyorlar.
İklim değişikliğiyle ilgili işaretler 2012'den bu yana sürekli artıyor. Bugün 8 yaşındaki bir çocuk, iklim değişikliğinin etkileri altında büyümesine devam etmektedir.
1970'lerin sonlarından bu yana, bilim adamları, her türlü farklı gözlemi kaydetmekte ve geçmişten bu yana değişim grafiklerini çıkarmaktadırlar.
Son on yılda, dünya atmosferinin ortalama sıcaklığı, 20. yüzyılın ortalarından bu yana yaklaşık olarak 0.7 santigrat derece artmıştır. Sanayi devriminin başlamasından bu yana ise hava sıcaklığı 1 derecenin üzerinde yükselmiştir.
Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi'nde yapılan çalışmalarda, iklim değişimi işaretlerinin sıcaklık, yağış ve buzul rezervlerindeki değişimlerden ibaret olmadığı dikkati çekiyor.
Bölgesel değişimlerin meydana gelmesi bekleniyor. Daha geniş havzaları etkileyen büyük kuraklıklar, aşırı yağışlar ve doğal felaketler iklim değişiminin işaretleri olarak kabul ediliyor.
Sanayi devriminden buyana aşırı fosil yakıt tüketimi ve karbon salınımı nedeniyle atmosfer ortalama sıcaklığının arttığı biline bir sonuç. Kutuplardaki buzulların erimesi, deniz seviyesinin yükselmesi beklenen seyredişler.
Esas işaretler, gök gürültüsü şeklinde ortaya çıkan, dünyayı etkileyen gelişmeler. Yaklaşık iki aydan bu yana Avusturalya’da çıkan yangınlar ve milyarlarca canlının yok oluşu, iklim değişiminin en önemli işaretlerden.
Okyanuslardaki fırtınalar, karaları yerle bir eden kasırgalar, yüzlerce can kaybı iklim değişimini gösteriyor.
Yaz yağmuru gibi kar yağıyor. Dağın bir tarafına var, bir tarafında yok. Orta Avrupa’ya bu sene kar yağmadı. Çok geniş coğrafya kuraklıkla baş başa. Uzun süren kuraklıkların bitki örtüsünde meydana getireceği değişimler, iklim değişimi işareti olarak kabul ediliyor.
Amazon havzası eski düzenini hızla kaybediyor. Su seviyesi 10 metre içinde alçalıp yükselirken, son zamanlarda bu makas 15 metreye çıkmış durumda. Yerleşim alanlarını değiştirecek sınıra doğru hızla açılıyor makas.
Orta Asya’da bazı göller kıyılardan kilometrelerce içeriye çekiliyor ve çöller büyüyor. Göllerin çevresindeki sucul bitkilerden oluşan bitki örtüsü tamamen ortadan kalkmış durumda.
İklim işaretlerine bakarak, tarımsal üretimde yeni eylem planlarına ihtiyaç duyuluyor. Su kaynaklarının azalışına bağlı olarak akıllı su yönetimi uygulamaları ve su tüketimini azaltmanın yolları daha etkin olacak gibi görünüyor.