Yasaklanalı tam iki buçuk sene olmuş. Milletin bilgiye ulaşımı çok uzun zaman kesintiye uğratıldı.

Yasaklanalı tam iki buçuk sene olmuş. Milletin bilgiye ulaşımı çok uzun zaman kesintiye uğratıldı. Bilgiye inanmayan ahmak birkaç yalaka yüzünden dünyanın en büyük sözlüğü, en geniş bilgi veren kaynak Türkiye’de yasaklıydı.
Günümüzde sanal ortamda her türlü bilgiye ulaşmak mümkün oluyor. Bir zamanlar kuponlu gazetelerimiz vardı. Ayda bir cilt ansiklopedi veriyorlardı. Farklı alanlara ait ansiklopedileri biriktirmekten bir hal olmuştu milletimiz. Bir milyonu geçen tiraja sahip gazeteler vardı milletimiz okuma özürlü iken. Ansiklopedinin bir tanesi çok büyüktü. İçinde yok yoktu. Artık adını dahi hatırlamıyoruz.
Ansiklopedilerde alfabetik sırayı ilk uygulayan Marco Coronelli olmuştur. Daha sonra kolektif çalışmalarla ansiklopediler hazırlanmaya çalışılmıştır. Böylece ansiklopedi daha doğru bilgiler verirken eserin daha geniş ve tarafsız olması da sağlanmıştır.
İngilizlerin ünlü Britannica’sı, Fransızların Encyclopédie’si ile hemen hemen aynı zamanda yayınlanmıştır. Bu ansiklopedinin ikinci baskısı geçtiğimiz yüzyılın başlarında yapılmıştır. Britannica 1929 yılında İngiltere’de 14. baskısını yapmış, kalan baskıları ise ABD'de yayınlanmıştır.
Hemen bütün ülkeler kendi çağdaş ansiklopedilerine 20. yüzyılın ortasında ancak sahip olabilmiştir. İslam dünyasında da ansiklopedi çalışmaları yapılmıştır. İlk Türk ansiklopedi yazarları İbni Sina ve Farabi ile çağdaşı El-Harezmi'dir. Eserleri Mefatihul Ulum ayarında bir eser yoktur.
Osmanlı'da ilk ansiklopedi yazarı Taşköprülüzade Ahmet’in hazırladığı Mevzuatül Ulüm'ü iki büyük cilttir. Osmanlıda en meşhur ansiklopedi yazarı Katip Çelebi’dir. Daha sonrasında Ali Suavi, Ahmet Rıfat, Şemsettin Sami, Salih Zeki, Bursalı Mehmet Tahir, Mehmet İzzet, Rıza Tevfik, Zekeriya Sertel, Yılmaz Öztuna gibi çok sayıda yazarımız ansiklopediler hazırlamışlardır. Türkiye'de genel ansiklopediler yanında özel dallara (sinema, müzik, tarih, sağlık, coğrafya, vb.) ayrılmış ansiklopediler de basılmıştır. Bu ansiklopediler bilişim dünyasına taşınamamıştır. Bununla birlikte, wikipedia uzmanların kontrolünden geçen hemen her türlü bilgiyi paylaşabilmektedir.
İlk defa İngiltere’de basılan Britannica Ansiklopedisi, çok sayıda nesli büyütmüş, ödevlerini desteklemiş, dönem ödevi konularını belirlemiş ve dünya insanının odalarını süslemiş müthiş bir başyapıttır. 100 editörün tam zamanlı çalışarak hazırladığı ve 110'u Nobel Ödüllü, 5'i ABD Başkanı olan 4000'den fazla katkı sağlayan uzman tarafından geliştirilen Britannica ansiklopedisi, 2012 yılında basılı camiada ölümünü ilan etmiştir.
Bundan 16 yıl önce, 15 Ocak 2001 yılında kurulan, Kasım 2015 itibariyle sadece İngilizcede 5.042.263 makaleyi, toplam 291 dilde 37 milyondan fazla makaleyi bünyesinde barındıran internet ansiklopedisi Wikipedia, Britannica’nın otoritesine-hayatına son vermiştir. Toplamda 18 milyardan fazla sayfa görüntülemesine ve 500 milyondan fazla eşsiz kullanıcıya sahip olan bu sanal ansiklopedi, herkes tarafından güncellenip geliştirilebilen, bununla birlikte 750 binden fazla editör tarafından denetlenen, kolektif bir sanal ansiklopedidir.
Wikipedia’nın 750 binden fazla denetmeni var. Türkiye’de iki buçuk yıldır neden erişilemediğini herkes biliyor. Diktatörlüklerde bile eşine rastlanmayan bir tutumla kapatılmıştı. Artık bilgiye özgürce ulaşmak mümkün. Milletin gözü aydın olsun.