.


Kırsal kesimde gençlerin girişimcilik ve yaratıcılık yeteneklerini ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen AgriEco projesi çerçevesinde, Bulgaristan Trakya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya Üniversitemiz Koordinatörü ve projenin yazarı Prof.Dr. Kemal Çelik ile birlikte katıldık.
Projenin 7 ortağı bulunuyor. Kazakistan, Bulgaristan, Sırbistan, Yunanistan’dan üniversite ve araştırma kuruluşları projede görev alıyor.
Türkiye’de olduğu gibi, Avrupa’da kırsal kesimde gençlerin istihdamı önemli bir sorun. Kırsal kesimde gençler tarımsal üretimden hızla uzaklaşıyor. Oysa gıda güvenliği hemen bütün ülkelerin birinci öncelikli stratejisidir.
Kırsal kesimde gençlerin daha güçlü bir şekilde görev alması, potansiyel yatırım ve üretim alanları üzerinde yaratıcılık yeteneklerinin geliştirilmesi gerekiyor. Aksi halde sanayi ve hizmet sektörlerinde düşük maaşlarla da olsa iş bulma ve kırsaldan ayrılma yollarını tercih ediyorlar. Daha iyi kazanabilecekleri iş alanlarının gösterilmesi, girişimcilik ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesiyle bu sorunun ortadan kaldırılması projenin ana temasını oluşturuyor.
Gençlerin eğitimi ve girişimcilik yeteneklerinin artırılması uygulamalarına üniversite sıralarında başlamak gerekiyor. Sürekli bir yerde çalışma ve iş bulma güdüsü içerisinde yetiştirilen gençlerin girişimcilik ve yaratıcılık yetenekleri köreliyor. Hemen bütün yatırım ve girişim potansiyellerinin farkına varmadan üniversitelerin farklı bölüm ve programlarından mezun oluyorlar.
Meslek yüksek okulları meslek eğitimine odaklı eğitim sitemi uygulamakla birlikte, dört yıllık eğitim veren fakülte ve yüksek okullar, gençlere daha çok hayata akademik bir bakış açısı kazandırmaya çalışırlar. Ancak toplumun çoğunluğunda iyi bir eğitimden ziyade iyi bir iş bulma güdüsü yerleştiği için gençlerin kategorize edilmesi kaçınılmazdır. Bu nedenle, gençlerin girişimcilik yeteneklerinin artırılmasında öncelikle ufuklarının açılması gerekmektedir.
Kırsal kesimden gençleri uzaklaştıran faktörlerin başında geçim ve yaşam koşulları gelmekle birlikte, girişimcilik yeteneklerinin gelişmemesi veya körelmesi de önemli rol oynamaktadır. Her ne kadar aile otoritesi yeni fikirlerin ve girişimcilik-yaratıcılık teşebbüslerinin uygulanmasına engel oluyorsa da, proje kapsamında gençlerin iş planları ve başarı ölçütlerinin test edilmesine kadar geniş alanlarda eğitilmeleri sağlanacak.
Proje gençlerin girişimcilik alanında yaşadıkları sorunları çözmede, iş geliştirme ve uygulama alanlarında önemli rehberlik eğitimleri ön görüyor.
Öteden beri, gelişmekte olan ülkelerde yabancı sermaye davetleri, aslında ülke potansiyellerinin daha iyi değerlendirilmesine yönelik olarak yapılıyor. Oysa gençlerin girişimcilik ve yaratıcılık becerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılsa, ülkelerin potansiyel iş alanlarını özgün sermayeleri ile değerlendirme imkanları da gelişir.
Türkiye’de gençlerin tarıma yönelmesi için önemli teşvikler uygulanıyor. Ancak eğitim verilmeden, yapacağı işi bilmeden yapılan girişimlerin başarılı olma ihtimali çok düşüktür. Öncelikli olarak girişimcilik eğitimleri verilmesi, iş fırsatlarının yakalanması ve potansiyel iş alanlarının geliştirilmesi gerekir.