Hemen herkesin zaman içinde uyku sorunu olmuştur. Hele sosyal medya gençleri uykusuz bırakmaya devam ediyor.

Hemen herkesin zaman içinde uyku sorunu olmuştur. Hele sosyal medya gençleri uykusuz bırakmaya devam ediyor. Diğer yandan sanal alemde dolaşanlar, oyun bağımlıları farkında olmadan strese giriyor ve bunun bedeli uykusuzluk olarak ortaya çıkıyor.
Normal şartlarda insanın düzenli uyuması ve vücudunu dinlendirmesi gerekir. Ancak uyku sorunu yaşayanlar az değildir. Rahatsızlığa dayalı uyku problemleri için tıbbi çözümler bulunmakta veya aranmaktadır.
Uykusunu alamama başlı başına yorgunluğa neden olur. Sağlıklı bir şekilde uyuyamayan insanlar, yorgun bir şekilde uyanır ve karamsar bir ruh hali kaçınılmazdır. Birçoğu gece uyanır ve tavana bakmaktan harap olur. Hani uykusu kaçmak olarak nitelendirilir ama gerçekte, uykusunu alamadığı için ertesi günü işinde gücünde sürekli yorgundur.
Dünya nüfusunun yaklaşık % 42'si zaman zaman, hatta düzenli bir şekilde uykusuzluk sorunu yaşamaktadır.
Uyuyamamanın temel nedenlerinden bir strestir. Strese neden olan hormonlar, uykunun önüne adeta bariyer çeker.
Uykusuzluk beden ve beyin sağlığı açısından ciddi sorunlar yaratabilir. Beden normalden daha fazla yorulduğu gibi, beyinsel fonksiyonlar yavaşlar. Unutkanlık artar.
Gece uyuyamayan bireylerin önemli bir kısmı gündüz uykusuyla telafi etmeye çalışır ama bu uygulama uyku düzenini bütünüyle bozar. Gece uyuyamayanların önemli bir kısmı da uykusuzluğa rağmen işine gücüne devam etmeye çalışır.
Uzmanların önemli bir kısmı uykusuzluğun çaresi olarak kitap okumayı önerir. Gece yarısı uyku kaçtığında da tavana bakmak yerine kitap okumaya çalışmanın uykuyu geri çağıracağını ifade eder.
Bazıları cep telefonuyla sanal alemde dolaşır uykusu gelsin diye ama bu tür bir uygulama uykuyu daha da kaçırır. Uykusuzlukla mücadelede uzmanların geliştirdiği bir karışımın etkili olacağı belirtiliyor. Uyku tozu adını verdikleri karışım aslında çok basit. Tuz ve şekerden oluşuyor. Kullananlar memnun kaldıklarını anlatıyor. Hem tuz hem şeker stres hormonlarını düzenlemede oldukça etkili maddeler. Stres hormonları yanında bu iki madde vücudun enerji dengesini sağladığı gibi nefes alıp vermede de etkili oluyorlar.
Uyku tozu, 2 çay kaşığı saf deniz tuzu, 2 çay kaşığı kahverengi toz şeker ve 5 yemek kaşığı baldan oluşuyor. Bu üç madde iyice karıştırılarak koyu kıvamlı bir hamur elde ediliyor. Kavanozda veya başka bir kapta saklanabilen bu karışım, yatmadan önce veya gece uyku kaçtığında bir kaşık alındığında uyumada destek oluyor.
Tuz ve şeker içerdiği için bozulma ihtimali bulunmuyor. Normal şartlarda da uyumadan önce bir kaşık alınmasıyla deliksiz bir uyku çekmek mümkün oluyor. Uyumadan beş on dakika önce 1 yemek kaşığı alıp, dil altında yavaş bir ağızda eriyip emilmesini sağlamak daha etkili bir uygulama olarak öneriliyor. Denemekte yarar var.