.

 
Bugün 30 Ağustos değil. Zafer Bayramı da değil. Lozan Antlaşmasının imzalandığı Bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin tanındığı gün.
30 Ağustos olmasa da bilgilerin canlı tutulması gerekiyor. Evet, 30 Ağustos halkın genelini ilgilendiren bir bayram değil. Belediye başkanı kendince doğru söylüyor. Belli ki kendisini ilgilendirmiyor. Nitekim maklube yerken çekilmiş fotoğraflardan İngiliz güdümünde bir cemaate mensup olduğu görünüyor.  İngiliz oyunlarının bozulduğu bir günde, neden bayram yapsınlar ki. Atatürk ve Cumhuriyete ait ne varsa rahatsız oluyor, yıkmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Takiye yapamamış da olabilir.
Evet, 30 Ağustos resmi bayramlardan biridir ve adı da Zafer Bayramı’dır. 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar’da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruzu anmak için hem Türkiye hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde kutlanan resmi ve milli bir bayramıdır.
Her ne kadar Türk toprakları düşman işgalinden 30 Ağustostan sonra kurtarılmış olsa da 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder.
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni 1923 yılının yeni Türkiye açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olmasıdır.
Çal köyünde gerçekleşen ilk törende Mustafa Kemal, millî ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamıştır.
Başkumandan Zaferi 1926 yılından itibaren tam 93 senedir Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır. 1 Nisan 1926'da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu'nda 30 Ağustos Başkumandan Muharebesi gününün Cumhuriyet ordu ve donanmasının Zafer Bayramı olduğu, her yıl dönümünde bu bayram gününün kara, deniz ve hava kuvvetleri tarafından kutlanacağı belirtilmektedir. İlk yıllarda çok görkemli kutlamalar olmasa da, farklı şekillerde kutlanmış olsa da, 1960'lardan itibaren daha kapsamlı ve katılımlı bir şekilde kutlamalar yapılmaya başlanmıştır.
30 Ağustos aynı zamanda, Türkiye'de askeri okulların mezuniyet törenlerini yaptıkları gündür. Ayrıca tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri bu tarihte geçerli olmaktadır. Zafer Bayramı uzun yıllar Genelkurmay Başkanı'nın tebrikleri kabul ettiği bir bayram olarak kutlanmış; bu durum Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Başkomutan sıfatıyla kutlamalara ev sahipliği yaptığı 2011 yılından itibaren değişmiştir.
30 Ağustos günü, Türkiye'de resmî tatildir. Zafer Bayramı'nda gerçekleştirilen kutlama ve törenler, "Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği" ile düzenlenmiştir.
Törenler 30 Ağustos günü saat 07.00’de başlar ve saat 24.00'te son bulur. Saat 12.00'de başkentte yirmi bir pare top atışı yapılır.
Cumhurbaşkanı Anıtkabir'i ziyaret ederek çelenk koyar; cumhurbaşkanlığında tebrikleri kabul eder, törene katılanların ve halkın bayramını kutlar.
Başkent dışında Atatürk anıt veya büstüne mülki idare amiri, garnizon komutanı ve belediye başkanı tarafından çelenk konulur. İstiklal Marşı ile birlikte bayrak göndere çekilir. Günün önemine atfen etkinlikler, eğlenceler, konserler düzenlenir.