Bu suçun maddi unsuru; halkın sosyal sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini, diğer bir kesimi aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmektir.

Suçun oluşması bakımından bu tahrikin kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlike ortaya çıkarması gerekmektedir.

“Halk” kavramı, aynı ülkede oturan, ortak menfaatleri bulunan büyük bir grup olarak tanımlanabilir. Kalabalıktan ayrı olarak asgari müşterekler dışında farklı düşünebilen ve farklı statüde olanlardan meydana gelmektedir. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun muhatabı ve mağduru 216/1.fıkradaki özellikleri taşıyan halkın bir kesimidir. Suçun oluşması için halkın tamamının tahrik edilmesi aranmaz. Burada bir kişinin bir gruba karşı tahrik edilmesi değil, toplumda sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklılık arz eden halkın bir kesiminin (grubun) farklı bir halk kesimine (gruba) karşı kin ve düşmanlığa tahrik edilmesi söz konusudur. Tahrik fiilinden önce de esasen bu gruplar arasında kin ve düşmanlık duygularının mevcut olup olmaması suçun oluşmasını etkilemez. Fiil, somut tehlike suçu niteliğinde olduğundan, tahrik fiili suçunda bu farklı halk kesimlerinin birbirlerine karşı şiddet hareketlerine girişmeleri gerekmez.

Kanun böyle. Memlekette bazı gazeteciler bu suçu işlediler diye hapis yattılar, yatıyorlar. Bakalım bu tanımlamalara aşağıdaki örnekler giriyor mu?

Tarih 26 Mayıs 2021. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in İkizdere’de taşocağına karşı köylülerin mücadelesine destek verdiği sırada uğradığı sözlü saldırı hakkında konuştu. Erdoğan, "Rize'deki ders birinci, daha neler olacak neler" ifadelerini kullandı. Gelin hanıma çok ileriye gitmeden bir ders verdiler. Çayeli'nde de gerekeni yaptılar. Trabzon'a geçmeye kalktın, uçağa binip döndün. Daha neler olacak, neler. Bunlar iyi günler, dedi.

Tarih 22 Kasım 2022. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen programa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Toplantıda, Terör örgütü PKK/YPG'nin roketli saldırı düzenlediği Gaziantep'in Karkamış ilçesinde bir grubun protestosuyla karşılaşan Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İşte particiklerden bir tanesi. Dün Karkamış'a geçmiş. Karkamış'ta kalkmış orada mülteci kardeşlerimizle ilgili birkaç laf etmeye kalkınca tabi ferasetiyle konuşur benim halkım. Benim milletim, bugün bunun yeri değil. Büyükşehir belediye başkanı buraya geldi, siz de burada lütfen siyaset yapmayın deyip kovdular, o da gidip bir dükkâna sığındı. Daha dur bu iyi günleriniz dedi.

Örnekleri çoğaltmak mümkün. En son Manisa’daki Şehit Cenazesine katılan ana muhalefet partisi genel başkanı için de halkı kışkırtan konuşma maalesef cumhurbaşkanından geldi. Oysa cenaze sahipleri de yapılan provokasyona tepki göstermişti.

Kanun öyle, sözler böyle. Yorum sizin.