Propolis dünya üzerinde en güçlü doğal antibiyotik olarak kabul ediliyor. Hemen her derde deva özellikleri bulunuyor.

Propolis, yara iyileşmesinde dört aşamada önemli faydalara sahip bulunuyor. Propolisin yara bakımının dört aşamasında faydalı olan antimikrobiyal, antienflamatuar, antioksidan ve immünomodülatör özelliklere sahip olduğu binlerce araştırma ile kanıtlanmıştır.

Propolisin yara bakımı yönetimine ilk faydası, antimikrobiyal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. İçerdiği antimikrobiyaller, bir yarada enfeksiyon ve sepsis olasılığını azaltmaktadır. Propolis, antimikrobiyal özelliklerini içerdiği yüksek miktarda flavonoidlerden almaktadır. Bal arıları nektar, polen ve bitki reçinelerini toplayarak flavonoidleri toplar. Flavonoidler, çok çeşitli patojenik mikroorganizmalara karşı savunma sağlayan antimikrobiyal ajanlardır. Bu nedenle propolisin en yaygın yara yönetimi görevlerinden biri enfeksiyonları durdurmaktır. Deride patojenik mikroorganizmaların girmesine izin veren bir çatlak olduğunda bir yara enfekte olabilir. Propolis açık yaraya uygulandığında mikrop kapmasını önler. Ayrıca propolis uygulandığında, mikroorganizmalar dirençli ırk geliştiremez. Oysa mikroplar bütün sentetik kimyasallara karşı dirençli ırk geliştirebilmektedir.

Propolisin anti-inflamatuar özellikleri de yaraların tedavisinde çok etkili olmasını sağlar. Yara iyileşmesinin ikinci evresi inflamatuar evredir. Enflamasyon, vücudun hasarlı dokuyu onarmak için gösterdiği davranıştır. Enflamasyonun yara iyileşmesini geciktirdiği ve yara izinin artmasına neden olabileceği riski vardır. Ayrıca, kronik inflamasyon iyileşmeyen yaranın ayırt edici özelliğidir. Propolisin anti-inflamatuar özellikleri, polifenollerce zenginliğidir. Flavonoidler, iltihaplanmaya neden olan enzimleri düzenler. İltihaplanmaya neden olan enzimleri azaltır ve iltihabı önler. Yara tedavisinde propolis doğrudan yaraya uygulanabilir. Propolisin inflamatuar yanıtı azalttığı çok sayıda araştırmayla ispatlanmıştır. Propolis kullanımında yara iyileşmesi hızlanırken, ağrı ve sızı da azalmaktadır.

Propolisin yara tedavisine fayda sağlayan üçüncü özelliği, antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. Propolis, önemli miktarda flavonoidler ve fenolik asitler içermektedir. Bu antioksidanlar, mikropların vücut hücrelerine zarar verebilecek serbest radikaller ve zincir reaksiyonları üretebilen kimyasal bir reaksiyon olan oksidasyonu engelleyen bileşiklerdir. Yara iyileşmesi, düşük seviyelerde reaktif oksijen türlerine ve oksidatif strese bağlıdır. Oksidatif strese aşırı maruz kalan bir yara, yara iyileşmesinin aksamasına neden olur. Antioksidanların yara oksidatif stresini kontrol etmeye yardımcı olduğu ve böylece yara iyileşmesini hızlandırdığı kabul edilmektedir. Hasta, propolisi (merhem veya krem olarak) doğrudan yaraya (pansuman olarak) uygulayarak antioksidan faydalar elde edebilir. Propolis ayrıca ağız yoluyla da alınabilir. Bu da hastanın antioksidan özellikler kazanmasına, yaranın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Yara bakımı yönetimi ile ilgili olarak propolisin dördüncü ve son tıbbi özelliği, immünomodülatör özellikleridir. Propolis en güçlü doğal immünomodülatör olarak bilinir. İnsanın bağışıklık sistemini güçlendirerek yaralanmalarda vücudun mikrobik ataklara daha güçlü bir tepki vermesini sağlar. Propolisin bu tıbbi özelliği, flavonoidler ve bazı fenolik asitlerce zengin olmasından ileri gelmektedir.